Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Прости домакински продукти могат да заменят скъпите автомобилни химикали

16 май 2023, 16:51 часа • 1876 прочитания

Собствениците на автомобили от старата школа знаят, че някои прости домакински продукти, като сода за хляб или водороден пероксид (известен още като перхидрол или кислородна вода), са напълно способни да заменят скъпите съвременни съединения, използвани най-вече за почистване на автомобила. Много от тях предпочитат да грижат сами за своята кола. Ето някои от техните препоръки.

Най-популярното средство е содата за хляб (сода бикарбонат). С нейна помощ можете да елиминирате бели отлагания, натрупани върху клемите на акумулатора, или да неутрализирате петна от електролит по стените и платформата на батерията.

Друго голямо предимство на содата за хляб е, че неутрализира киселината. Киселината се съдържа в електролита на акумулатора и се случва електролитът да изтече през спукани тапи на кутии. В резултат на това електролитът изпръсква и може да попадне върху металните елементи на двигателното отделение. Но основно електролитът се натрупва на мястото за акумулатора и, разбира се, че след известно време, ако киселината не се отстрани, това ще предизвика корозия.

В същото време перхидролът перфектно почиства кожата от моторно масло, бензин или други замърсители. Той също е чудесен за петна по тапицерията. Достатъчно е да нанесете разтвора върху повърхността на петното, да оставите за 10 минути и след това да разтриете с влажна четка. Ако е необходимо, процедурата може да се повтори няколко пъти.

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес