Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Подробности за Р13, китайци купуват 50% от McLaren

27 януари 2014, 11:41 часа • 28817 прочитания

Майк Флевит, изпълнителет директор на McLaren, разкри допълнителни детайли около базовия модел на марката, обозначен като P13.

Автомобилът се разработва като пряк конкурент на Porsche 911 и ще бъде представен на автомобилното изложение в Женева през 2015 г., съобщава Autocar. Той ще разчита на шаси от композитни материали (като 12C и P1), а задвижването му ще осигурава познатия 3,8-литров V8 би-турбо двигател, като мощността му ще варира между 450 и 500 к.с.

Тези „коне“ ще се насочват към пътя посредством 7-степенна автоматична трансмисия с двоен съединител. Ускорението на Р13 от 0 до 96 км/ч ще става за под 4 секунди, докато максималната му скорост ще е приблизително 300 км/ч.

Британстката марка описва Р13 като „чист шофьорски автомобил“. Той ще е по-лек от 1400-те килограма на 12C, а дизайнът ще е повлиян от върховния Р1. На по-късен етап ще бъде представен Spider вариант, а по-късно и още по-спортна версия, която да се противопостави на Porsche 911 GT3.

Успоредно с тази новина идва друга, че Рон Денис е намерил китайски инвеститор, който да изкупи 50% от акциите в McLaren, съобщава Auto Motor und Sport. Въпросните 50% в момента се държат от холдинга Mumtalakat (останалите си поделят Денис и Мансур Ойех), който е собственост на кралската фамилия на Бахрейн. Холдингът купи акциите през 2007 г., но вече не е съгласен с начина, по който се върти бизнесът. McLaren вложи милиарди в развитието на технологичния си център в Уокинг и се съсредоточи в създаването на серийни модели, което доведе до натрупване на огромни дългове. Китайската компания (не е ясно за коя става въпрос) е съгласна да изкупи половината дялове, но ако Рон Денис отново поеме юздите. А както е видно, той вече го прави. Очакват се доста промени в McLaren, като най-обсъжданата в момента е евентуалното преминаване на Ерик Булие на поста в Мартин Уитмарш, докато самият Уитмарш поеме овакантения от Булие пост в Lotus F1.

Пламен Георгиев
Пламен Георгиев Отговорен редактор
Новините днес