Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Pinifarina ще предложи водородна суперкола

31 август 2016, 12:30 часа • 1756 прочитания

Италианското ателие Pinifarina обяви намеренията си да пусне в серийно произвдство водороднта си суперкола H2 Speed, която досега бе представена само като концептуален модел. Шефът на компанията Пиетро Ангори разкри пред изданието Automotive News, че се предвижда направата на 10 бройки от модела, като всяка ще струва по 2,5 млн. щатски долара.

Автомобилът ще бъде изграден на състезателно шаси, одобрено от Международната автомобилна федерация (FIA) за участие в състезанията по издържливост от сериите „Льо Ман”, категория LMP2. Силовият агрегат на машината ще бъде почти същия като на показания прототип – два електромотора с обща мощност 500 к.с. и 700 водородни клетки.

Суперколата със задно предаване ускорява от 0 до 100 кч/ч за 3,4 секунди, а границата от 200 км/ч се достига за 11 секунди. Максималната скорост е 300 км/ч. Засега в Pinifarina предвиждат H2 Speed да бъде предназначен само за състезания и да не получи сертификат за движение по обществени пътища. За направата на 10-те автомобила фирмата ще се нуждае от 12-14 месеца.

В момента Pinifarina е собственост на индийската компания Mahindra & Mahindra. През миналата година тя купи 70,06% от италианското ателие, като обявената по сделката сума бе 168 млн. евро.

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес