Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Peugeot показа предвестник на бъдещите си модели

06 януари 2023, 14:08 часа • 3080 прочитания

Peugeot се отказа от плановете си да се завърне на американския пазар, но избра изложението за потребителска електроника (CES) в Лас Вегас, за да представи своя невероятен концептуален автомобил Inception. Той загатва как ще изглеждат седаните и кросоувърите на френската марка от 2025 г.

Peugeot Inception е футуристичен четириместен седан, изграден върху новата голяма EV платформа на Stellantis - STLA. Визуално неговият дизайн отразява концепцията e-Legend от 2018 г., но този път дизайнерите на компанията са решили да се откажат от явните ретро препратки към минали модели на Peugeot, за да създадат нещо по-съвременно.

Най-впечатляващият елемент от екстериора може да се нарече огромно предно стъкло, което се спуска от покрива към носа и минава точно през пространството, където се намира капакът на конвенционален седан. Електрическата природа на модела дава на дизайнерите широко поле за творчество. Решетката, свързваща LED-фаровете, също е огромен стъклен панел. Джантите са подобни на тези на новото Peugeot 408, но сега имат светещи емблеми с лъвски глави. На кърмата има друга стъклена цифрова подложка, украсена с вече познатия мотив на котешки нокът под формата на задни светлини.

Все още е трудно да се каже дали всички тези остъкления и цифрови панели, показващи съобщения за пешеходци и други водачи, ще достигнат масово производство. Но концепцията съчетава спортни извивки, по-остри линии и заострени надвеси, които може да се появят на бъдещите автомобили на марката.

Вътре всичко изглежда още по-революционно. Интериорът е замислен като заместител на предишния Peugeot i-Cockpit. Неговият централен елемент е правоъгълен Hypersquare- волан, вдъхновен от контролери за видеоигри. Той съчетава централно монтиран таблет с четири контролни пръстена. Инженерите на Peugeot обещават да монтират такъв необичаен волан в сериен автомобил до края на това десетилетие.

Воланът е свързан към предната ос чрез технологията wire-by-wire и може да се прибере в арматурното табло, когато автопилотът от ниво 4 е активиран.Таблото е необичаен кръгъл екран, който Peugeot нарича Halo Cluster.

Концепцията е оборудвана с два електрически мотора с обща мощност от 680 сили и задвижване на всички колела. С тях 5-метровият автомобил може да ускори до 100 км/ч за по-малко от 3 секунди. Пробегът е 800 километра. Използвайки система за бързо зареждане, батерията може за 5 минути да добави 30 километра.

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес