Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Откриха още една причина за забрана на автомобилите

07 октомври 2019, 13:38 часа • 5111 прочитания

Докато властите на развитите (а и не чак толкова развитите) страни настояват автомобилните производители да преминат на чисти електромобили и по този начин да спасят планетата, еколозите откриват все повече доказателства, че проблемът със замърсяването не е само в двигателите с вътрешно горене.

Вредните емисии от двигателите вече са за заклеймени като най-голямата опасност за околната среда. При електромобилите обаче се използват литиево-йонни акумулатори, чието производство също не е никак безопасно за природата. А колите на ток се нуждаят и от гуми, чието използване също замърсява, при това не малко.

Доказателство за това е поредното изследване, което този път е направено съвместно от два научно-изследователски института от Сан Франциско. То доказва, че прахът от гумите е основен източник на микропластика. Това са най-малките парчета пластмаса (под 5 милиметра), като те се отделят във въздуха.

Половината от тези вредни частици са образувани именно от автомобилните гуми, като те събират също в езерата и океаните, водопроводите и дори в рибата и водораслите. Засега обаче каучукът, използван при направата на гуми все още няма алтернатива и тепърва ще се търси решение на този проблем, който също е сериозна заплаха за здравето на хората.

 

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес