Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Opel Zafira претърпя трансформация

10 януари 2019, 11:41 часа • 33706 прочитания

Досега бяха свикнали да приемаме Opel Zafira като семеен миниван, но моделът претърпя доста странна трансформация и новото му поколение се превърна в по-голям пътнически бус. До голяма степен той повтаря появилите се по-рано на пазара Citroen SpaceTourer, Peugeot Traveller и Toyota ProAce Verso, като е получил добавка Lite към името си.

Всъщност, досега този модел беше известен като Opel Vivaro и представляваше разновидност на Renaut Trafic. Преминаването на германската марка към концерна PSA обаче доведе до промяна не само в названието, но и в сегмента, в която вече попада моделът.

От машините на Citroen, Peugeot и Toyota новият Opel се отличава най-вече по оформлението на предницата, където има нови светлини и решетка на радиатора. В салона разликата е единствено в емблемата на волана. Както и „роднините” си, Zafira Lite се предлага в три варианта на дължина – 4,6, 4,95 и 5,3 метра. Базовият вариант е с два реда седалки, а за двата по-големи се предлага като опция и трети ред. Общият брой места може да достигне 9.

Като оборудване Zafira Life не се отличава от другите три модела. Списъкът с опции включва кожен салон, стъклен покрив, електрическо отваряне на вратите и много друго. Гамата двигатели не предлага изненади. Както и останалите ванове на PSA в Европа, и този е оборудван с турбодизели – 1,5-литров (105 или 125 к.с.) и 2,0-литров (150 и 180 к.с.). Ше има и версии със задвижване на четирите колела, които ще се произвеждат от френската фирма Dangel, а през 2021 г. ще излезе и вариант само на ток.

Освен под марата Opel новата Zafira Lite ще се предлага и като Vauxhall за британския пазар. Любопитното е, че и двете версии – за Европа и за Обединеното кралство, ще се правят в завода в Лутън (Англия), където досега се произвеждаше семейството Vivaro.

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес