Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Opel Astra дойде в България 20 дни преди световната си премиера

02 септември 2015, 09:57 часа • 6928 прочитания

Миналата седмица Opel Astra дебютира пред родните журналисти, които бяха едни от първите, видели модела на живо преди официалната му световна премиара във Франкфурт на 15 септември.

По-лека, по-икономична и по-компактна независимо от значително по-обширното вътрешно пространство – всичко в новата Astra следва идеята за постигане на максимална ефективност. Като цяло новата Astra е с до 200 килограма по-лека от своя предшественик. В зависимост от версията и нивото на оборудване, новият модел е с до 200 (и с не по-малко от 120) килограма по-лек от своя предшественик. Новата изцяло олекотена конструктивна архитектура играе ключова роля за това намаляване на теглото – само суровата каросерия и носещата структура са с над 20% по-леки, намалявайки теглото от 357 на 280 килограма. Други 50 килограма са спестени чрез конструкцията на елементите на ходовата част – принос за отличния краен резултат имат и използването на високоякостни и свръхвисокоякостни стомани, по-компактните по размер допълнителни рами, както и модификациите на предното и задното окачване. В допълнение към това инженерите са се отказали от пълна облицовка на дъното и са пристъпили към допълнителна оптимизация на аеродинамиката на елементите от ходовата част и задвижването, с което е постигнато двойно предимство – по-ниско тегло и намаляване на производствените разходи, водещо на свой ред до по-изгодни, привлекателни и гъвкави ценови условия за потребителите.

 

Сред мерките за оптимизация на размерите на теглото са и скъсените преден и заден надвес на каросерията, по-леката с до 25% изпускателна система, която спестява около 4,5 килограма само от този компонент. По-малките колела и гуми тежат с до 11,5 килограма по-малко от тези при предходния модел, а същото важи и за спирачките – тъй като системата е подложена на по-ниско теглово натоварване, инженерите са използвали друго оразмеряване и по-компактна конструкция, която тежи с 10 килограма по-малко от досегашната при едновременно подобряване на спирачните характеристики на новия модел.

 

По отношение на ефективността осигурява и новото поколение задвижващи агрегати. Tе се отличават със своята компактна и свръхефективна конструкция - новият двигател 1.4 ECOTEC Direct Injection Turbo, който ще дебютира в новата Astra например, тежи много по-малко от сравнимите по характеристики актуални агрегати. Само алуминиевият му цилиндров блок тежи с десет килограма по-малко от чугунения блок на предшественика му. Благодарение на компактната си конструкция, свръхмодерните трансмисии на модела спестяват също толкова тегло.

 

Интериорът на новия модел също е преминал през своеобразна фитнес програма. Да вземем за пример седалките – след пет години внимателна работа върху всеки детайл, развойният екип представи седалки за компактния клас, които са по-функционални и удобни и предлагат по-лека и компактна конструкция откогато и да било преди. Това става възможно благодарение на модерните изчислителни методи за компановката, както и благодарение на използваните по-леки пенопласти и елементи от свръхвисокоякостни стомани, вградени под издръжливите тапицерии на седалките. Така теглото на предните и задните седалки на новата Astra е намалено с около десет килограма в сравнение с тези при предходния модел.

Пламен Георгиев
Пламен Георгиев Отговорен редактор
Новините днес