Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нюи пак се развихря с Red Bull X2014

03 декември 2013, 11:27 часа • 41862 прочитания

Колин Чапман е дизайнерът, който вкара Формула 1 в ерата на аеродинамиката, измествайки акцента от големите и мощни двигатели, с които до онзи момент Ел Комендаторе се гордее и жъне победи. Ейдриън Нюи пък е човекът, който издигна аеродинамиката до напълно ново ниво, което в предишните (а предполагам и през следващата) четири години беше абсолютно недостижимо за никой от конкурентите на Red Bull. Сега британецът отново ни изненадва, този път с продължение на сътрудничеството си с Polyphony Digital. Резултатът го виждате.

А той е следствие на много лесен за забъркване коктейл: малко свободно време и една щипка от неограниченото въображение на Нюи. Резултатът е Red Bull X2014, което феновете на Gran Turismo 6 ще могат да „пържат“ часове наред на виртуалните писти.

Реално Х2014 не е само един автомобил. Това са три превозни средства, като на снимката виждате X2014/F (Fan car). След нея ще се появят (като част от подгряващата рекламна кампания за дебюта на шестото продължение на франчайза) X2014/S (Standart car) и X2014/J (Junior car).

 

Това не е първото сътрудничество между Нюи и Polyphony. По-паметливите може би си спомнят Х1, който Нюи си представи и сътвори за предишното Gran Turismo. Това беше хиперавтомобил с 545-килограмова маса и цели 1505 к.с. от газотурбинов двигател. В GT 5 този болид, управляван от Себ Фетел, взе „Сузука“ за 1:11,540 мин., което е 20 секунди по-бързо от най-бързата обиколка на пистата през 2010 г., записана от Фетел.

Към момента не се споменават никакви данни за Х2014, но това тепърва предстои да се случи.

По-рано през годината стана ясно, че за GT 6 специален прототип създаде и Mercedes-Benz. Карбоновият болид е с 5,5-литров V8 двигател с две турбини, генериращ 585 к.с. Този дигитален прототип вече има и пълноразмерен макет, който бе показан в края на ноември по време на откриването на R&D центъра на компанията в Силиконовата долина.

Пламен Георгиев
Пламен Георгиев Отговорен редактор
Новините днес