Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Новият SUV на Skoda ще се казва Kamiq

24 януари 2019, 16:39 часа • 27676 прочитания

Компанията Skoda официално обяви, че новият компактен кросоувър на марката за европейски пазар ще се казва Kamiq. Това име носи и моделът на чешкия прозводител за китайския пазар, показан през миналата година. Концептуалният SUV на чехите (на снимката) беше представен като Vision X.

На езика на инуитите – етническа група, живееща в Канада и Гренландия, името се превежда като „предмет, който добре подхожда на своя собственик. С неговия избор чехите решиха да спазат традицията, според която кръщават всички своите SUV-модели си имена започващи с „K” и завършващи на „Q”.

Европейският Kamiq ще се отличава като визуално, така и технически от китайския модел, който използва старата платформа PQ. Новият кросоувър ще бъде изграден на архитектурата MQB и ще представлява аналог на Volkswagen T-Cross и SEAT Arona.

От тях ще бъде взаимствани и двигателите, което означава, че европейският Kamiq ще бъде единствено с предно предаване. Хибридна версия на кросоувъра също не се предвижда, тъй като тя значително ще оскъпи модела, чиято премиера ще се състои по време на автосалона в Женева през март.

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес