Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Новият Ford Focus задава тенденциите в класа на Golf (тест-драйв)

20 юли 2019, 15:26 часа • 27057 прочитания

През 1998 година се появи първото поколение на Ford Focus, който наследи Escort. От момента на дебюта му, от Focus са продадени над 16 милиона автомобила, което е повече дори от легендарния Ford T. Точно 20 години по-късно Ford представи четвъртото издание на своя бестселър, който се смята за един от най-успешните съвременни модели на марката. Новият Ford Focus е създаден на абсолютно нова платформа, има нов дизайн, нови двигатели и скоростни кутии, както и най-новите електронни системи за безопасност, сигурност и помощ на водача. В България пазарната премиера на новия Ford Focus се състоя преди месец, а първият тест-драйв беше съвсем скоро. Зад волана на новия Focus стана ясно, че в момента Focus е един от най-добрите автомобили в сегмента си и има всички качества да продължи пазарния успех на своите предшественици.

Решаващ за успеха на Ford Focus винаги е бил неговият външен вид. Всяко едно от трите поколения досега изглеждаше модерно и стилно на фона на конкурентите си. Четвъртото издание не прави изключение и изглежда страхотно. На живо е дори още по-привлекателен, отколкото на снимките. За пореден път дизайнерите на Ford са успели да създадат един модерен, цялостен и хармоничен образ, в който милиони хора по света ще се влюбят. В новия Ford Focus стойките на покрива са по-силно наклонени, а линията на прозореца вече е извита. Широката решетка изглежда като усмивка, а стреловидните фарове вече могат да бъдат LED. Капакът на багажника е покрит със спойлер, а продълговатите светлини подчертават широчината на задната част. Както и преди, Ford Focus се предлага като хечбек с 5 врати, седан и комби. Освен базовия вариант Trend и добре оборудвания Titanium, можете да изберете спортния пакет ST Line и луксозната версия Vignale. Към гамата е добавен и вариант Active, който прилича на кросоувър с повишен просвет с 30 мм и защитни елементи.

Галерия: Четвъртото поколение на Ford Focus е изцяло нов автомобил отвън и отвътре

Оформлението на салона на новия Ford Focus е познато от новата Fiesta, като воланът е много удобен за управление. В интериора значително са подобрени материалите, като повечето използвани пластмаси са гумирани и оставят приятно усещане при допир. Където е необходимо са поставени меки материи, включително и на мястото, където коляното докосва централния тунел. Най-важните данните вече могат да се прожектират върху предното стъкло чрез Head-Up дисплей. В горната част на централния панел е поставен 8,0-инчов сензорен екран на мултимедийната система SYNC 3. Видимостта от позицията на водача е добра, като предните колони почти не пречат на обзора. Големите огледала са оборудвани със сензори за слепите зони.

Новият Ford Focus е станал по-дълъг и по-широк, но по-нисък. Дължината на хечбека е нараснала до 4,38 метра, а междуосието достига 2,70 метра. По-големите външни размери и удълженото междуосие са довели до увеличаване на пространството в салона. Предните седалки са много удобни, а масивните странични опори придържат отлично тялото на водача в завоите. На втория ред седалки вече има достатъчно място за краката и над главите на пътниците, както и повече пространство на нивото на рамената. Обемът на багажника на хечбека се е увеличил до 375 литра, като в този клас никой не предлага много повече. Ако е необходимо, капацитетът на товарното пространство може да се увеличи до 1354 литра чрез сгъване на облегалките на задните седалки, при което се образува почти равен под и се събират големи товари.

Новият Focus е получил почти всички технологии, които в момента са налични в моделите на Ford. В новия модел дебютират някои системи, които се не само нови за марката, но и за сегмента като цяло. Списъкът с опции за Ford Focus е сериозно разширен и сега включва безжично зареждане за смартфон, Wi-Fi и аудиосистема с 675 вата. Капакът на багажника на хечбека и комбито може да бъде с електрическо задвижване с отваряне при допир. Новият Focus е оборудван с адаптивен круиз контрол с автопилот за задръствания, система за активно задържане в лентата, адаптивни фарове, автопилот за паркиране, Head-Up дисплей и дори система, която помага да се избегне сблъсък със спрял или рязко намаляващ автомобил, като може да го заобиколи, ако тази маневра е безопасна за другите участници в движението.

Четвъртото поколение на Ford Focus се предлага с нови двигатели с турбокомпресор, които отговарят на стандартите Евро 6. Бензиновите са 3-цилиндрови турбомотори EcoBoost с обем от 1,0 литър и мощност 100 и 125 к.с., както и с обем 1,5 литра с мощност 150 и 182 к.с. В гамата има и два турбодизелови агрегата с обем 1,5 литра и мощност 95 и 120 к.с., както и един 2,0-литров турбодизел със 150 к.с. Стандартно двигателите се комбинират с 6-степенна механична скоростна кутия, а като опция се предлага новата 8-степенна автоматична трансмисия. На първия тест-драйв успях да изпробвам може би най-разумният избор за задвижване, а именно Focus с 1,0-литров бензинов двигател EcoBoost и 125 конски сили, съчетан с 6-степенна механична скоростна кутия. Двигателят е невероятно отзивчив и гъвкав, и работи перфектно. Тягата е достатъчна дори при стръмни планински изкачвания. При това моторът работи тихо до 3500-4000 об/мин и едва след това в салона се чува неговия рев.

За първи път при новия Focus са налични адаптивни амортисьори и технология за промяна на настройките на шасито. Подобрени са и спирачките. Новата платформа C2, която е в основата на Focus, предлага възможността за използване на два вида задно окачване – торсионна греда или многораменно окачване. Благодарение на тези характеристики, новият Focus се шофира толкова вълнуващо, колкото и Fiesta ST, и безспорно знае как да достави удоволствие на водача. На планинските завои Focus описва точно траекторията на извивките, без да показва признаци на недозавиване. Воланът е плътен и отзивчив, изпълнен с тежест в режим Sport, ако имате нужда от такъв. За икономия на гориво, изберете режим Eco.

Новият Ford Focus има всички качества да задава тенденциите в класа на Volkswagen Golf. В момента той превъзхожда основните си конкуренти, сред които са Opel Astra, KIA Ceed и Renault Megane. Освен това Focus е един от най-добрите семейни представители на сегмента. Той се грижи за комфорта и безопасността на пътниците, без скованост или неподходящ кич. Привлекателният външен вид, качественият интериор, богатото оборудване, управлението и пътното поведение доставят истинско удоволствие. Цените на новия Ford Focus у нас започват от 33 500 лева, а за автомобили на склад, за клиентите има ценово предимство в размер на 2300 лева.

Технически характеристики

Ford Focus 1.0 EcoBoost (125) Trend

Размери

Дължина, мм: 4378

Широчина, мм: 1825

Височина, мм: 1452

Междуосие, мм: 2700

Собствено тегло, кг: 1247

Вместимост на резервоара, л: 52

Двигател

Тип: 3-цилиндров редови с турбокомпресор

Работен обем, куб. см: 998

Максимална мощност, к.с. при об/мин: 125/6000

Максимален въртящ момент, Нм при об/мин: 170/1400-4500

Скоростна кутия: 6-степенна механична

Динамика

Максимална скорост, км/ч: 200

Ускорение от 0-100 км/ч, секунди: 10,0

Среден разход, л/100 км: 4,8

Вредни емисии СО2, г/км: 108

Цена на тествания модел, лева с ДДС: 35 400 лева

 

КОНКУРЕНТЪТ

Opel Astra 1.4 Turbo Enjoy

Размери

Дължина, мм: 4370

Широчина, мм: 1809

Височина, мм: 1485

Междуосие, мм: 2662

Собствено тегло, кг: 1278

Вместимост на резервоара, л: 48

Двигател

Тип: 4-цилиндров редови с турбокомпресор

Работен обем, куб. см: 1399

Максимална мощност, к.с. при об/мин: 125/4000-5600

Максимален въртящ момент, Нм при об/мин: 230/2000-3500

Скоростна кутия: 6-степенна механична

Динамика

Максимална скорост, км/ч: 205

Ускорение от 0-100 км/ч, секунди: 9,5

Среден разход, л/100 км: 5,4

Вредни емисии СО2, г/км: 125

Базова цена на тествания модел, лева с ДДС: 33 215

 

Автор: Денислав Стоянов

Фотография: Ford

Денислав Стоянов
Денислав Стоянов Отговорен редактор
Новините днес