Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Новата „Лада Нива” ще се продава едновременно със старата

28 май 2018, 13:38 часа • 18137 прочитания

Следващото поколение на легендарния всъдеходен модел „Лада Нива” ще бъде готово през 2021 г. Той ще се произвежда, а и продава едновременно със сегашната генерация, която ще бъде леко модернизирана, съобщи президентът на АвтоВАЗ Никола Мор, цитиран от медиите в Русия.

„Подготвяме два напълно нови SUV-модела, които ще се появат през 2021-2022 г., които ще съхранят целия всъдеходен потенциал на „Лада 4х4” (б.а. – така е известна Нива”. Засега мога да кажа само, че вторият модел ще бъде с компактни размери”, разкри Мор.

Според експерти, АвтоВАЗ подготвя кросоувър, който е създаден по мотивите на концептуалния модел LadaXCode, представен през 2016 г. на автосалона в Москва. Именно това ще бъде и по-малкият от двата автомобила, докато първият ще е с по-големи размери и с по-висока проходимост. Той и ще се превърне в идеологически приемник на сегашната „Нива”.

Появата на два нови модел обаче съвсем не означава отказ от сегашния. Той ще продължи да се произвежда, тъй като се радва на добро търсене на някои пазари. Шефът на АвтоВАЗ смята, че компанията му трябва да се възползва максимално от интереса към машината и да не се отказва от нея.

Мор повдигна леко завесата и около новата „Лада 4х4”, като разкри, че тя ще бъде изградена на платформа на Renault-Nissan. Става дума за шасито B0, което е в основата на бестселъра Dacia Duster. Този всъдеход се продава и под марката Renault.

 

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес