Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нобелов лауреат обяви автономните коли за опасни

02 ноември 2016, 09:34 часа • 3716 прочитания

Носителят на Нобеловата награда за икономика за 2010 г. - Кристофър Писаридес, стана поредната известна личност, която се обяви срещу бързото навлизане на безпилотните технологии при автомобилите. Според професора от Лондонския колеж за икономика и политически науки, превозните средства, които се придвижват самостоятелно, са много опасни и властите в различните държави трябва да подходят внимателно към този очертаващ се проблем.

Писаридес взе участие в бизнес-форум в Лондон, на който бе обсъждано в кои сфери ще навлезе с най-бързи темпове автоматизацията през следващите 5-10 години. Почти всички експерти, участвали във форума, са изразили мнение, че най-сериозни перспективи в тази насока предлага именно областта на създаване на самоуправляеми превозни средства.

„Повечето от хората, с които разговарях, бяха безкрайно въодушевени от идеята за масово внедряване на автономни автомобили, но аз не мисля така. Според мен, тези технологии крият огромни рискове и опасности, най-вече от съображения за сигурност. Представете си как един такъв автомобил заменя терорист-самоубиец и пълен с взрив се врязва в тълпа от хора. Контролът на подобни неща ще бъде доста труден”, коментира Писаридес, цитиран от AutoMail.

Икономическият експерт посочва и още една причина, поради която не трябва да се доверяваме напълно на тази технология. При инцидент между автономен автомобил и превозно средство с истински шофьор ще изникне сериозен проблем с установяване на вината. Според Писаридес, новите технологии трябва да бъдат използвани както при самолетите – там автопилотът работи, но е контролиран от човек в кабината.

„Най-яркото доказатество за това е функцията за автоматично паркиране, която вече се предлага от много производители. Ние показваме къде искаме да паркираме, а автомобилът определя дали можем да го направим или той самият ще се справи с подобна технология. Така човекът и превозното средство си помагат”, каза още Нобеловият лауреат.

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес