Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Nissan изтегля Juke от Англия заради Brexit

07 октомври 2016, 14:15 часа • 4153 прочитания

Компанията Nissan най-вероятно ще спре производството на компактния си кросовър Juke в завода в Съндърланд, след като Великобритания реши да напусне европейския съюз. Това разкри шефът на предприятието Тревор Ман, според който крайното решение по въпроса ще бъде взето след като преговорите между Обединеното кралство и ЕС приключат, съобщава Automotive News.

На свой ред генералният директор на Nissan – Карлос Гон, вече обяви, че автомобилният производител ще поиска компенсации от правителството на Великобритания, за да може фирмата му да продължи да инвестира в завода си на Острова. По думите му компенсацията трябва да покрива разходите по експорта на автомобилите от Англия в ЕС.

От Nissan допълват, че ще един модел на марката – Note, също ще бъде спрян от производство в Съндърланд. Това ще стане през пролетта, като идеята е мощностите, освободени от Note, да бъдат използвани за производството на Qashqai. Кросовърът е най-популярният модел на японците в Европа, докато при Juke и Note се отчита сериозен спад на търсенето.

Заводът в Съндърланд е най-голямото предприятие на Nissan в Европа, като годишният му обем на производство е 500 000 автомобила

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес