Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Nissan атакува „24 часа на Льо Ман“ с GT-R!

26 май 2014, 15:07 часа • 37630 прочитания

В петък, 23 май, Nissan хвърли бомбата със страхотната новина, че изважда името GT-R срещу Audi, Porsche и Toyota в „24 часа на Льо Ман“ през 2015. Японският производител ще се състезава също и в 2015 FIA World Endurance Championship със заводски екип от два LM P1 болида. LM P1 болидът на Nissan ще се нарича Nissan GT-R LM NISMO.

Анди Палмър, Изпълнителен вицепрезидент на Nissan, заяви: „Всички наши конкуренти в класа предприеха различни технически подходи, което ще направим и ние. Искаме да спечелим по много различен начин от този на нашите конкуренти. Ние няма да излезем с автомобил, който на практика е поредният хибрид, приличащ на поредното Porsche, Audi или Toyota – за мен всички те изглеждат еднакво – нашето намерение е да направим нещо, което е малко по-различно."

А те са царе на нетрадиционното. Достатъчно е само да си представим хибридния ZEOD RC, с който компанията ще участва в тазгодишното издание на състезанието в инициативата Garage 56 на АСО!

Новият Nissan GT-R LM NISMO дава на Nissan възможността да се завърне в Льо Ман, където компанията има недовършена работа.

Шийчи Миятани, шефът на Nismo, обяснява. "Отборът е съставен от инженери и технически екип от Япония, САЩ и Европа. Знаем, че LM P1 състезанията са много трудни, със сериозна конкуренция между производителите, но сме абсолютно решени да направим конкурентни болиди и да дадем сериозен отпор на опонентите ни.

Пилотите на Nissan GT-R LM NISMO ще дойдат както от семейството на Nissan, така и извън него. В течение на следващите месеци ще бъдат обявени датата, когато автомобилът за пръв път ще излезе на пистата, както и пълните технически характеристики на болида, но намеренията на Nissan са ясни.

Ето и нещо интересно, тъй като добре известен е фактът, че японците отделят внимание и на най-дребните детайли. Програмата LM P1 бе обявена на 23 май, което само по себе си може да е добра поличба. Японското произношение на 2 е „ni“, а 3 – „san“. Следователно №23 е щастлив номер. В допълнение на това май е петият месец на годината, а японците изписват 23 май като 5.23. Цифрата 5 е ‘go' на японския, следователно 23 май би могло да се разчете като „Go, Nissan“!

Пламен Георгиев
Пламен Георгиев Отговорен редактор
Новините днес