Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Не сте убедени, че зимните гуми са по-добри от летните? Вижте тези тестове (Видео)

01 ноември 2016, 10:18 часа • 25688 прочитания

Макар зимните гуми в България да не са официално задължителни, но крайно препоръчителни, все още много родни шофьори смятат, че могат да си спестят допълнителните разходи, надявайки се на по-мека зима.

Предимствата на зимните гуми обаче са доказани отдавна и е в интерес на безопасността на всеки водач на автомобил да не разчита на късмета.

В следващите видеа могат да се видят редица тестове, сравняващи не само зимните с летните гуми, но и обикновени автомобили с предно задвижване, снабдени със зимни гуми, и такива с 4х4 задвижване, снабдени с летни.

При сравнението между зимни и летни гуми по отношение на спирачния път на сняг се вижда, че колата с летни гуми спира на 58 метра пред тази със зимни.

При следващите тестове става също така ясно, че със зимни гуми един автомобил тръгва спокойно на сняг и завива по-лесно, докато "колегата" му с летните гуми изпитва неимоверни затруднения.

И за да се разбие мита, че зимните гуми вършат работа единствено и само при сняг, последният експеримент е на мокър път, на който отново колата със зимни гуми спира по-бързо - 7 метра преди тази с летни гуми.

Второто видео е за шофьорите, които се чувстват прекалено спокойни заради по-високия си клас автомобили, които са с 4х4 задвижване. Често те смятат, че самото предимство на задвижването е достатъчно, за да се конкурира по ефективност със зимните гуми.

 

Затова е и проведен тест за тръгване по стръмен заснежен склон между обикновен автомобил с предно задвижване, оборудван със зимни гуми, и автомобил 4х4, оборудван с летни гуми.

Оказва се, че зимните гуми дават очевидно предимство на обикновения автомобил, който изкачва склона без проблеми. 4х4 автомобилът с летните гуми в крайна сметка изминава само няколко метра.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес