Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-скъпият номер за кола беше продаден за 15 млн долара (ВИДЕО)

10 април 2023, 16:54 часа • 3331 прочитания

Нов рекорд за цена на регистрационен номер беше поставен на търг в Дубай, където рядка комбинация от една цифра и една буква беше продадена за 15 милиона долара. В наддаването участваха не само местни богаташи, но и бизнесмени от цял свят.

Сред тях беше и руснакът Павел Дуров, основател на социалните мрежи VKontakte и Telegram, който се бори за правото да закупи рядък номер „77“. Той наддава до 10 милиона долара, които щяха да му стигнат да спечели подобен търг, организиран отново в Дубай. Тогава най-високата сума – 9,5 милиона долара беше платена за табела с номер АА8.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/N9rzHE3UGpw" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share" allowfullscreen></iframe>

Сега обаче за номера „P7” беше намерен по-щедър купувач, който плати цели 15 милиона долара, което е световен рекорд. Преди това за най-скъпа регистрационна табела се считаше номер „1“, който през 2008 г. беше продаден в Абу Даби за 14,2 милиона долара.

Известно е на каква кола ще бъде поставен новия рекордьор – Bugatti Veyron 16.4 Grand Sport Vitesse Le Ciel Californien. То е произведено през 2012 г., като цената му 2,2 милиона долара.

Самият търг беше наречен „Най-благородните числа“, като второто място беше заето от номер „22“, да който бяха платени 2,5 милиона долара. Любопитното е, че приходите от продажбата на номерата отива за благотворителни цели. Парите ще отидат за храни и лекарства за нуждаещите се в някои райони по света.

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес