Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-големите автомобилни премиери за 2015 година

04 януари 2016, 18:54 часа • 9281 прочитания

Нямаме претенции списъкът да е изчерпателен, нито да меродавен, но едно е сигурен: тези автомобили оставиха дълбока следа в интернет пространството и в сърцата на най-запалените автомобилни фенове. Затова смятаме за необходимо да им отдадем заслуженото още един път.

Acura NSX

Чакахме я прекалено дълго, но пък резултатът си струваше. Моделът се задвижва от битурбо „шестак“ с 500 к.с., подпомаган от три електромотора (два на предната ос и един между двигателя и трансмисията с двоен съединител). Ускорението до 100 км/ч трае 3,0 секунди, а максималната скорост е над 300 км/ч.

 

Alfa Romeo Giulia

Може и да греша, но това според мен определено бе най-красивото автомобилно бижу през 2015-а. Италианците не само най-после показаха бъдещето на марката, но го направиха с гръм и трясък: с най-мощната версия QV, която върти един тур на „Северната дъга“ за 7:39 мин. А това е възможно благодарение на 2,9-литров турбо „шестак“ с 510 к.с., разработен от специалистите на Ferrari, активен преден сплитер и умен заден диференциал, достатъчни за спринт до 100 км/ч за 3,9 секунди. Това е актуално само за Quadrifoglio Verde.

 

Audi R8

Второто поколение на R8 представлява доведена до съвършенство конструкция, по-бърз „робот“ с двоен съединител и атмосферен V10. Същият го има и в Lamborghini Huracan, но цената му е една трета по-малко.

 

BMW Серия 7

За „седмицата“ може да се изпише много. И то вече се изписа. Затова изглежда ненужно да задълбаваме по темата, тъй като новото технологично бижу на баварците изисква много редове текст, за да бъдат описани всички новости, въвеждаща на пазара. Именно заради това, не са малко специалистите, които определят модела и като най-важния за 2015 г., но това ще оставим вие да прецените.

 

Ferrari 488 GTB

Най-турбо Ferrari-то в историята. Буквално. 458 е перфектен автомобил, само дето екологичните норми са сериозен проблем. Това постави италианците пред труден избор: да умрат или да се „надуят“. Принудително. Избраха второто и това далеч не е проблем. Вижте само новия 3,9-литров V8, напомпан до 670 к.с. при 8000 об./мин.

 

Honda Civic Type R

Няколко години отлагане. Но неправдата най-после бе поправена. Новият Type R влетя бясно през изминалата година, записвайки обиколка на „Нюрбургринг“ за 7:50,63 мин., с което се превърна в най-бързия хечбек на легендарното трасе. Очакваме го с нетърпение и на родна земя, защото неговият 2,-литров турбо мотор с 310 к.с. и адаптивно очакване обещават страхотни моменти за любителите на хотхечовете.

 

Jaguar F-Pace

Първият кросоувър в историята на Jaguar се очакваше с известно доза скептицизъм, който бе опроверган напълно. Великият Як Калъм просто е създал най-красивият кросоувър в света. В основата му стои олекотена платформа, използвана и от новите ХЕ и ХF. А това означава, че пътното му поведение трябва да е много, много добро. Сравненията с Macan са повече от основателни, но F-Pace ще е и по-практичен, и по-комфортен.

 

Porsche 911

Поставяме Porsche в тази класация заради появата на турбо мотори в гамата на новия 911. Това беше неизбежно, както неизбежна е и всяка вноска по ипотечния кредит. Базовата версия на 3,0-литровия турбо двигател развива 370 к.с., а Carrera S е с 420 к.с.

Пламен Георгиев
Пламен Георгиев Отговорен редактор
Новините днес