Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-бързият седан в света минава на ток

22 март 2017, 09:17 часа • 4791 прочитания

 

Английският производител на спортни коли Aston Martin взе решение да прекрати производството на модела Rapidе и да не предложи негов приемник. Така най-бързият сериен седан на планетата отива в историята, а мястото му ще заеме нов автомобил, задвижват изцяло на електричество.
Бъдещият електромобил на британците ще се казва RapidE. При него сегашният 6,0-литров бензинов V12 двигател ще бъде изместен от електрически силов агрегат, чиито параметри се държат в тайна. Според шефа на Aston Martin – Анди Палмър, цитиран от Auto Express, като алтернатива на Rapide компанията му ще предложи два нови модела – крос-купето DBX и луксозния седан Lagonda.



Серийното производство на Aston Martin Rapide стартира през 2010 г., а през 2013 г. бе представена и неговата обновена версия Rapide S. Ускорението от 0 до 100 км/ч при нея отнема 4,9 секунди, а максималната скорост е 305 км/ч. С последното не може да се похвали нито един сериен седан на планетата.



По предварителни данни, моторът на новия електромобил RapidE ще развива около 800 к.с., което ще позволи машината да се превърне в реален конкурент на Tesla Model S. Очаква се спортната кола да изминава около 320 км с едно зареждане, като тя трябва да бъде напълно готова за излизане на пазара през 2018 г. Основният пазар, на който Aston Martin разчита за успешни продажби на RapidЕ и на крос-купето DBX е китайският.

 

 

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес