Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Над 1,4 млн. души дават под съд Fiat-Chrysler

02 юли 2018, 10:41 часа • 6320 прочитания

Сериозните проблеми за автомобилния концерн Fiat Chrysler Automobiles (FCA) продължават, след като над 1,4 млн. собственици на минивана Chrysler Pacifica, произведен през 2017 г., подадоха иск срещу производителя. Причината е проблем с програмното оборудване, заради което автомобилът може да спре по време на движение.

Ищците са са категорични, че проблемът може да доведе до катастрофа на пътя, тъй като автомобил спира рязко и без предупреждение. Ситуацията е толкова сериозна, че в делото са се намесили дори властите в САЩ. Те са изпратили писмо до концерна, в която настояват да се спре производството на модела до окончателното изясняване на ситуацията.

Производителят вече стартира сервизна акция, която до момента е засегнала 154 000 автомобила. От FCA се оправдават, че случващото се е съвпадение на няколко различни фактора, като самият производител няма вина. Въпреки това коцернът е готов да поеме всички разходи по пренастройване на софтуера на автомобилите.

Това е поредната трудност, с която се сблъсква италиано-американския производител. Продажата на повечето марки, с изключение на Jeep, намаляват в цял свят, което води и до спад на цената на акциите. Твърди се, че концернът е пред фалит, като най-вероятно ще има нов собственик. Това ще стане след май догодина, когато изтича мандатът на сегашния изпълнителен директор Серджио Маркионе.

Най-сериозен е интересът от страна на Hyundai Motor, но има и вариант новия собственик да е някой от големите китайски прозиводители. Според експерти, не е изключено FCA да се разпадне на отделни компании, които да бъдат изкупени след оттеглянането на Маркионе.

 

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес