Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Microsoft ще прави колите на Renault-Nissan по-умни

28 септември 2016, 12:30 часа • 1791 прочитания

Алиансът Renault-Nissan и IT-корпорацията Microsoft подписаха споразумение за дългосрочно сътрудничество в облакта на онлайн-сервизните услуги за автомобили. Двете компани съвместно ще разработят ново поколение технологии на базата на Microsoft Azure, което ще позволи да се подобри качеството на навигационните системи, както и на диагностиката на самите автомобили.

„Партньорството ни с Microsoft ще ни позволи да предложим на нашите клиенти това, за което до момента те дори не са и мечтали. То също така ще ускори разработката на нови приложения и възможности за използването на автомобилите”, заяви вицепрезидентът на Renault-Nissan Оджи Реджич.

От прес-службата на автомобилния алианс отбелязват, че изборът в полза на платформата Microsoft Azure е бил направен заради „нейните колосални възможности”, както и заради глобалното и разпространение. Това ще позволи привличането на максимален брой нови клиенти. Освен това Azure е универсална, като поддържа различни езици за програмиране, има огромен изборт от различни инсртументи и това ще улесни нейното използване от всички брандове на алианса.

Благодарение на новата технология собствениците на различни транспортни средства ще могат да ги контролират, независимо в коя точка на света се намират. Те ще могат да обновяват постоянно техните приложения, като в същото време ще получават информация за евентуално закъснение на доставките или за други проблеми. Това ще позволи оптимизация на производствения процес, като същевременно ще подобри и самото качество на автомобилите.

От Renault-Nissan допълват, че използването на подобни технологии ще ускорят създаването на безпилотни автомобили, като едновременно с това ще намали разходите по тях. Алиансът планира през 2020 г. да предложи поне 10 модела с функции за автономно придвижване. За тяхната направа освен с Microsoft автомобилният производител си сътрудничи и с американската космическа агенция NASA.

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес