Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мерките срещу нарушители с електрическите тротинетки стават все по-строги

18 април 2023, 11:59 часа • 2419 прочитания

Първоначално електрическите тротинетки бяха приемани като нещо екзотично, но е факт, че те стават все повече и повече, като се превръщат в участници в движението. Съответно, водачите им създават предпоставки за инциденти – както с други превозни средства, така и с пешеходци.

Властите в редица държави започнаха да взимат мерки, като в някои градове в Европа – Париж, например, електрическите тротинетки вече са забранени именно заради многото инциденти. Във Великобритания път увеличават глобите и наказанията за тези, които нарушават правилата, докато ги карат. Новите санкции предвиждат дори затвор за водачите.

В Обединеното кралство частните електрически скутери вече са забранени за шофиране по обществени пътища и тротоари. Полицията може да нареди на шофьора да слезе от тротинетката и да го накара да върви пеша, както и да го глоби с 50 английски лири.

Въпреки това все още има някои области, където тези превозни средства могат да се управляват законно по обществени пътища. Но и тук има строги правила. Те включват покриване на минималната възрастова граница, наличие на подходящ лиценз за управление и създаване на акаунт в компанията за коли под наем. Липсата на свидетелство за право-управление, например, се наказва с глоба от 100 лири.

В Англия също така е престъпление да се използва телефон по време на шофиране на кола, като същото важи и за карането на електрически скутер - нарушителят рискува глоба от 200 лири, както и отнемане на точки от книжката.

Шофирането под въздействието на алкохол се третира по същия начин като шофирането в нетрезво състояние на кола. За подобно нарушение се отнема книжката, глобата е 2500 лири, а виновният може да влезе в затвора за 3 месеца.

Освен това полицията има право да конфискува тротинетката, ако нейният потребител я използва по антисоциален начин, като например безразсъдно или умишлено пречи на други участници в движението и пешеходци.

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес