Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Mercedes ще помага на Renault и Alpine

22 декември 2016, 09:45 часа • 1459 прочитания

Легендарната френска марка Alpine, която е собственост на Renault, се готви за завръщане на голямата сцена с първия си сериен модел – спортно купе. То ще бъде последвано от кросоувър, за чието разработване компанията ще използва помощта на Mercedes-Benz, съобщава изданието Caradisiac.

Засега все още няма подробности какво точно ще представлява всъдеходът на Alpina, но се знае, че той трябва да се появи през публика най-късно до 2020 г. В изграждането му вече участват инженери на Mercedes-Benz, като те трябва да пригодят за използване двигателите на тяхната компания за автомобила на французите.

Очаква се в донор на кросоувъра на Alpine да се превърне компактният Mercedes-Bemz GLA. Логиката на подобно решение е проста – Alpine е част от e Renault, който на свой ред влиза в алианса Renault-Nissan. Той пък активно си сътрудничи с Mercedes-Benz в няколко сегмента. Например – същият този Mercedes-Benz GLA е в основата на Infiniti QX30 (японската марка e собственост на Nissan), а хечбекът Mercedes-Benz A-Class е в основата на Infiniti Q30.

Сред съвместните проекти на френско-японския алианс и германската премиум-марка напоследък е и пикапът Mercedes-Benz X-Class, който всъщност е изграден на платформата на Nissan Navara. Тя е използвана и за новия пикап Renault Alaskan.

Всичко това означава, че бъдещият кросоувър на Alpine ще получи 2,0-литрови турбомотор с мощност 156 и 211 к.с. Подобно на Mercedes-Benz GLA и френският модел ще бъде оборудван с предно предаване, а системата за задвижване на четирите колела ще се предлага като опция.

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес