Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Mercedes може да купи Aston Martin

17 март 2014, 10:25 часа • 31334 прочитания

Слуховете, свързани с интереса на Mercedes да сложи ръка върху Aston Martin, набират все по-голяма сила. Дитер Цече, големият човек в Mercedes, не отрече такава възможност, макар от Autocar да казват, че не я и потвърдил. Германският концерн вече има 5% собственост в британския производител на супер спортни автомобили. Този дял Mercedes получи, след като даде достъп на Aston до ресурсите на AMG. Mercedes вече изразиха желанието си за задълбочаване на сътрудничеството между двете компании, но нямат отговор към този момент.

AMG ще разработи новия V8 двигател, който ще се вгражда в следващото поколение Vantage, и ще бъде произвеждан в Германия. Спецификациите за агрегата ще са на Aston, AMG ще програмира ECU и ще извърши тестовете на стенд. Инсталиранетому в новия Vantage ще е дело на британците.

В момента е тайна работният обем на мотора, но най-вероятно това ще е бутирбо 4,0 V8 с около 480 к.с., който вече се разработва за новия C63 AMG.

На Aston му липсват мощни партньори в индустрията, след като преди няколко години Ford продаде компанията.

Според непотвърдени източници на Autocar и двете страни имат интерес да разширят сътрудничеството в посока споделяне не обща платформа, но неизвестната се казва Investindustrial, компанията, която инвестира 150 млн. британски паунда в Aston Martin и държи 37,5% от компанията.

Пламен Георгиев
Пламен Георгиев Отговорен редактор
Новините днес