Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Mercedes измисли как да спаси легендата G-Class

08 март 2020, 17:24 часа • 21462 прочитания

Отмяната на автосалона в Женева заради коронавируса се отказа проблем и за автомобилните медии, тъй като не пропускат възможността за среща с ръководителите на големите компании. Представители на изданието CarAdvice все пак успяха да се свържат с генералния директор на Daimler – Ола Калениус, който ръководи и Mercedes-Benz. И той разкри, че компанията му посдготвя електрическа версия на легендарния всъдеход G-Class.

Само няколко дни по-рано от Mercedes обявиха, че бъдещето на моделите, които използват отделна платформа, е под сериозна въпросителна. А G-Class е именно такъв, отбелязва и Калениус, като допълни, че големият всъдеход не се вмества в нито един сегмент и напълно нарушава логиката на автомобилната индустрия.

Въпреки всичко това, огромният ръбат всъдеход ще продължи живота си, но ще претърпи сериозна промяна, тъй като от гамата му трябва също да отпаднат V8 и V12 двигателите, които са проблем за екологичните стандарти. Затова, в Mercedes вече са започнали разработка на електрическа версия на „Гелендваген“, която ще се появи на пазара до няколко години.

Оказва се още, че идеята за електрически вариант на всъдехода датира от няколко години, като работата над такъв автомобил вече върви с пълна пара, като инженерите на марката са готови дори с първи прототип ва модела. В Mercedes смятат максимално да се възползват от увеличената популярност на модела, след като през 2019 г. продажбите му скочиха с 60% и достигнаха 35 000 бройки.

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес