Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Mercedes-AMG A45 взима по-голям аванс пред конкурентите

01 август 2016, 09:20 часа • 1413 прочитания

Първи подробности за новото поколение на „горещия” хечбек Mercedes-AMG A45 бяха публикувани от изданието Autocar. Дебютът на модела е планиран за 2018 г., около година след появата на стандартния Mercedes-Benz A-Class.

Под капака на автомобила отново ще бъде поставен 2,0-литров бензинов турбомотор, който при сегашната генерация развива 381 к.с. Мощността на агрегата обаче ще бъде увеличена до 405 к.с., като той ще работи в комбинация с 9-степенна автоматична скоростна кутия, която се появява за първи път при модела. Предавките при нея ще могат да се превключват от волана.

Допълнителната мощност на силовия агрегат е постигната с поставянето на нови инжектори, преработен турбокомпресор и подобрена система за изгаряне на горивото. Така новият хечбек вече ще разполага с впечатляващо съотношение между работен обем и мощност – от 1 литър ще могат да се измъкнат над 200 к.с.

Именнно това ще позволи на AMG A45 да вземе още по-сериозна преднина пред конкурентите си. Така например, Audi RS3 с 2,5-литров бензинов двигател с 4 цилиндъра развива 367 к.с., докато 3,0-литровият турбомотор с 6 цилиндъра при BMW M2 генерира 370 к.с.

Очаква се моделът на Mercedes да порасне на размери, но същевременно ще отслабне на килограми заради използването на леки сплави, най-вече на алуминий, в конструкцията. Това ще позволи ускорение от 0 до 100 км/ч за по-малко от 4 секунди. При сегашната версия на модела упражнението отнема 4,2 секунди.

Любопитното е, че Mercedes-AMG A45 няма да е единствената спортна модификация след смяната на поколенията на A-Class. Компанията предвижда да пусне и версия с двигател с около 250 к.с., която да се конкурира с Volkswagen Golf GTI.

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес