Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

McLaren пуска най-бързото GT на планетата

22 юли 2016, 16:16 часа • 2819 прочитания

Британският производител McLaren възнамерява да предложи наследник на легендарния си модел F1, който да се превърне в най-бързия автомобил от клас GT (Gran Turismo, купе с две врати) на планетата. Автомобилът ще струва над 2,2 млн. евро, твърди изданието Autocar, като се позовава на свои източници в управлението на компанията.

Предполагаше се, че в наследник на F1 ще се превърне хиперколата P1, която бе представена  преди няколко години. В McLaren обаче се отказаха от подобна възможност и разработват изцяло нова машина, която на външен вид ще се доближава до F1. Тя ще разполага с 3 места и вдигащи се нагоре врати.

Според източника на изданието, новият модел ще бъде предназначен за продължителни пътувания. Той няма да може да си съперничи с коли от ранга Bugatti Veyron за званието „най-бърз сериен автомобил в света”, но със сигурност ще превъзхожда като скорост всички машини, разполагащи с повече от 2 места.

Задвижването на новия McLaren ще бъде поверено на 3,8-литров битурбо V8 двигател със 700 к.с. Очакванията са той да развива максимална скорост от 330 км/ч. За сравнение легендарният F1 през 1998 г. успя да достигне 372 км/ч и стана най-бързият сериен автомобил на планетата. Тази титла му бе отнета от Bugatti Veyron през 2005 г.

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес