Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

М-оционално Gran Coupe на щанда на BMW в IEC

19 юни 2013, 12:23 часа • 21870 прочитания

Предната част на BMW M6 Gran Coupe е доминирана от големите въздухозаборници, серийни адаптивни LED фарове и оформената специфично за М бъбрековидна радиаторна решетка. В профил първото купе с четири врати в гамата на BMW M GmbH се откроява благодарение на задните врати и по-дългото със 113 мм междуосие. В този конкретен случай най-силно контрастиращия елемент са жълтите магнезиеви спирачни апарати, прозиращи през огромните джанти.

 

Под предния капак е монтиран 4,4-литровия V8, който подобно при М5 и М6, генерира 560 к.с. и 680 Нм въртящ момент. Трансмисията също е познатата 7-степенна автоматична скоростна кутия. Двигателят разгръща максималния си въртящ момент от 680 Нм в диапазона от 1500 до 5750 об/мин. Максималната мощност е на разположение между 6000 и 7000 об/мин. BMW M6 Gran Coupe ускорява от 0 до 100 км/ч за 4,2 сек. Максималната му скорост е ограничена електронно до 250 км/ч (305 км/ч с опционалния M Driver’s Package).

 

И ако този автомобил е по-скоро имиджов, то голямата премиера на щанда на BMW на автомобилното изложение, е обемен – в буквален и преносен смисъл. Сред най-впечатляващите детайли на новото BMW Серия 3 Gran Turismo са мощно оформената предна част, елегантно издълженият силует с подобна на купе линия на покрива, страничните прозорци без рамки и ниската задна част с голям отвор на багажника. Това е и първото BMW, което е оборудвано с активен заден спойлер, който се сгъва при ниска скорост и по този начин остава практически невидим.

Значителното увеличение на дължината в сравнение със седана и комбито се отразява положително не само на елегантния силует, но и на предлагането на място в интериора. Особено много място за пътниците има на задната седалка на Gran Turismo. Те се разполагат на три пълноценни седалки и имат място за краката като при лимузина от високия клас. С дължината си от 4824 мм, височина от 1489 мм и широчина от 1828 мм новото BMW Серия 3 Gran Turismo превъзхожда значително седана и комбито на BMW Серия 3. Същото важи и за междуосието от 2920 мм.

Вместимостта на багажника е 520 литра (и достига до 1600 л при сгъване на задните седалки) – с 25 литра повече спрямо BMW Серия 3 Туринг, пространството за краката отзад е увеличено със 70 мм, с което се нарежда между BMW Серия 5 и BMW Серия 7 – тоест е на нивото на високия клас.

В сравнение с BMW Серия 3 Туринг новото BMW Серия 3 Gran Turismo е по-дълго с 200 мм, а междуосието е удължено със 110 мм. Освен това новият модел е по-висок с 81 мм.

При въвеждането на пазара новото BMW Серия 3 Gran Turismo ще се предлага с избор от пет двигателя. Освен върховия двигател – шестцилиндровия бензинов агрегат на BMW 335i Gran Turismo – бензиновата палитра обхваща два изключително модерни четирицилиндрови мотора, задвижващи BMW 328i Gran Turismo и BMW 320i Gran Turismo. Палитрата от агрегати се допълва от двата двулитрови дизелови двигателя на BMW 320d Gran Turismo и BMW 318d Gran Turismo. От лятото на тази година BMW ще допълни гамата от задвижвания за новото Серия 3 Gran Turismo с още един дизелов двигател, както и с интелигентното двойно задвижване BMW xDrive. Освен BMW 325d Gran Turismo със 218 к.с. и високия въртящ момент от 450 Нм от лятото на 2013 г. гамата от модели ще бъде допълнена от xDrive вариантите на BMW 320i, 328i, 335i и 320d Gran Turismo.

 

MINI се отчита със седмия член в семейството си – Paceman, а специално място на щанда е отделено на MINI Cooper S Rauno Aaltonen Edition, който демонстрира специфичните за легендарната британска марка възможности за индивидуализация.

Снимки: Христо Петров

Пламен Георгиев
Пламен Георгиев Отговорен редактор
Новините днес