Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Луксозните коли в Русия свършват

04 април 2022, 17:35 часа • 7241 прочитания

Съвсем скоро луксозните автомобили, предлагани на пазара в Русия, ще приключат. Това предупредиха дилъри, които вече усещат силата на икономически санкции, наложени от ЕС, САЩ и Япония като отговор на военната интервенция в Украйна. Запасите от луксозни коли вече започват да се изчерпват, а новите доставките няма да има.

На разположение на официалните дилъри на Mercedes-Benz, например, има 20-ина бройки от флагмана на марката S-Class, като се очаква те да бъдат изкупени до края на месеца въпреки високата им цена. Малко по-добра е ситуацията с колите на Audi, Mercedes-Benz, BMW, Jaguar, Land Rover и Porsche. От всяка от тези марки са останали около 50 бройки, като най-много са Mercedes-Benz, а най-малко – Jaguar. Дилърите на Porsche и Infiniti разполагат с по стотина автомобили на склад, а тези на Lexus – с около 150.

Според експертите, санкциите ще доведат до това, че около половината дилъри ще напуснат пазара до края на следващата година. Това също е сред причините за непрекъснатото повишаване на цените на нови коли в Русия. Очаква се, че някои модели ще поскъпнат с до 200% спрямо началото на 2022 г.

В момента цените на някои модели на BMW, Audi и Mercedes-Benz вече са скочили 3 пъти. S-Class, например, се продава за повече от 450 000 евро, докато в Европа моделът струва около 180 000 евро. Тази тенденция ще продължи, като ще засегне и употребявани коли.

Руснаците се опитват да компенсират този ръст, като си купуват луксозни коли от Армения и Казахстан. Дилърите на нови автомобили в тези две държави вече увеличават броя на поръчваните от тях коли, за да удовлетворят интереса. Това обаче може да навлече сериозни санкции на двете държави от страна на ЕС, САЩ и Япония.

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес