Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Латвиец изтегли 12 Nissan Notе с обща маса 12 941 кг

03 декември 2013, 16:24 часа • 30287 прочитания

Зидрунас Савицкас, най-силният мъж в света (от едноименните световни серии), записа нов световен рекорд за Книгата на рекордите Гинес в категорията „Най-много издърпани от един човек автомобили“. Савицкас изтегли 12 нови автомобила Nissan Note, чиято обща маса е 12 941 кг.

Савицкас, петкратен шампион в „Най-силният мъж в света“, смятан от мнозина за най-великия за всички времена в сериите, имаше на разположение само един опит, за да запише новия световен рекорд. Носещ специално подготвени за целта ремъци и въжета, с които бяха вързани 12-те автомобила Nissan Note, той изтегли автомобилите на разстояние пет метра, като направи това за зашеметяващите 32,9 секунди.

Независимо от 45-те литра повече товарно място, напълно новият Nissan Note е 21 кг по-лек от предшественика си. За информация Савицкас тежи зашеметяващите 170 кг!

Записан в Друскининкаи, Литва, този световен рекорд отбеляза края на тестовия лагер за латвийския конкурс „Автомобил на годината“. Зрителите дойдоха от цялата страна, за да видят националния герой Савицкас в успешния му опит за световен рекорд.

Опитът за световен рекорд е втори през тази година, в който Nissan влиза в рекордните анали; през август Nissan помогна на Electric Vehicle Union и на Norwegian EV Assocation да запишат рекорд за Гинес, когато 260½ eлектрически автомобила бяха едновременно в движение, основната част от които Nissan LEAF, включително Nissan Half LEAF.

Пламен Георгиев
Пламен Георгиев Отговорен редактор
Новините днес