Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Land Rover връща към живота оригиналния Defender

11 януари 2018, 09:18 часа • 4552 прочитания

Компанията Land Rover планира да възстанови напълно един от трите първи прототипа на първия в историята си всъдеход, който е произведен през 1948 г. Тогава автомобилът, който става родоначалник на цялото семейство Defender, дебютира на автомобилното изложение в Амстердам.

Машината ще бъде възстановена по случай 70-годишнината на британския производител. Според представители на Land Rover, това е един от най-сложните проекти по реставрация в историята на марката, като той ще отнеме повече от година. В компанията имат намерение да запазят оригиналния зелен цвят и окраската на детайлите, но ще добавят алуминиеви елементи по каросерията. Шасито и част от багажника ще бъде направени от цинк.

На възстановената машина ще бъде поставен нов задвижващ агрегат. Прототипът, върху който ще работят в Land Rover, е открит напълно случайно в близост здо завода на компанията в Солихол преди около 3 години. За последно той е видян от публика на изложба в Холандия през 60-те години на миналия век. 20 години по-късно пристига във Великобритания с цел реставрация, но проектът е изоставен, а машината захвърлена.

За да бъде съставен план за нейното възстановяване в оригинален вид, експертите на Land Rover са прекарали няколко месеца в архивите на завода. Те са успели да докажат, че всъдеходът е напълно автентичен. За реставрацията ще помогнат и предишните собственици на колата, които са поканени да участват в проекта.

В компанията имат опит с подобни неща. През 2016 г. Land Rover започна производството на 25 бройки от първия Defender – Series I, който излиза през 1948 г. Работи се и върху възстановяване на класическия Range Rover от 1970 г., който също ще бъде направен по автентични чертежи и спецификации. Всяка такава машина ще струва минимум 170 000 евро.

 

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес