Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Land Rover Discovery Sport и Range Rover Evoque получиха нов мотор

12 юни 2017, 11:30 часа • 11403 прочитания

Два от компактните модели на компанията Land Rover - Discovery Sport и Range Rover Evoque, моделна година 2018, ще бъдат оборудвани с изцяло нов 2,0-литров четирицилиндров бензинов двигател Ingenium. Подобен агрегат се поставя за първи път на автомобили от марката Land Rover, като неговата цел е намаляване на вредните емисии и на разхода на гориво.

Моторът ще се произвежда в завода за двигатели на компанията на стойност 1 млрд. британски паунда в Уулвърхемптън. Той разполага с най-модерните технологии, осигуряващи динамика и икономичност, като едновременно с това отговаря на най-строгите световни изисквания по отношение на вредните емисии.

Технологиите включват интегриран изпускателен колектор, система за директно впръскване с 2000 бара и twin-scroll турбокомпресор за бързи реакции и икономичност. Двигателите имат електрохидравличен контрол на всмукателните клапани. Това позволява променлив ход на клапаните, чрез което контролът на натоварването на двигателя се изпълнява предимно от всмукателните клапани, за сметка на дроселовата клапа. В същото време се намаляват загубите при изпомпване и се осигурява гъвкавост и контрол над въздушния поток към горивните камери.

Бензиновият двигател Ingenium се предлага в два варианта на мощност – с 240 (340 Нм въртящ момент) и 290 к.с. (400 Нм). Той е с 15% по-икономичен от своя предшестник с 240 к.с., който досега бе достъпен за модела. При Range Rover Evoque моторът предлага разход на гориво в рамките на 7,3 л/100 км, като нивата на вредните емисии СО2 са 165 гр/км. При версията с 290 к.с. ускорението от 0 до 100 км/ч отнема 6,3 секунди, а максималната скорост достига 231 км/ч.


Разходът на новия двигател при Land Rover Discovery Sport е малко по-висок – 8 л/100 км, като ускорението от 0 до 100 км/ч (при варианта с 290 к.с.) отнема 6,7 секунди. Нивата на вредните емисии са около 180 гр/км СО2.

 

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес