Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Колко бързо се нагрява интериорът на автомобила в жегите?

19 август 2022, 16:50 часа • 2700 прочитания

Експерти от американското списание Consumer Reports установиха колко горещ може да бъде интериорът на автомобилите в черно и бяло. Тестовете показват, че ако навън е 25,5 градуса, то в слънчев ден температурата на въздуха в купето на тъмна кола само за половин час достига 37 градуса по Целзий, а след час вече е 43 градуса.

В светла лека кола ситуацията е малко по-добра, но все пак час по-късно температурата на въздуха в купето беше 40 градуса (на графиката по-долу температури са по Фаренхайт.

„Децата никога не трябва да се оставят без надзор в кола, дори и за кратко време - казва Дженифър Стокбургер, директор на операциите на Consumer Reports Automotive Testing Center. - Резултатите от нашите тестове показват колко бързо се повишава температурата в колата, независимо дали колата ви е светла или тъмна.“

Особено внимание трябва да се обърне на малките деца. Според Американската академия по педиатрия телата им се загряват три до пет пъти по-бързо от възрастните. Съща така експертите са категорични, че в горещо време в автомобила не бива да бъдат оставяни животни, тъй като и при тях въздействието на слънчевите лъчи може да бъде дори фатално.

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес