Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои са най-скъпият и най-евтиният автомобил в историята?

09 септември 2016, 15:00 часа • 8353 прочитания

Счита се, че най-евтините ни от най-евтините автомобили на планетата се произвеждат и продават в Индия. Засега първите места сред тях държат Tata Nano, който в най-ниското ниво на оборудване струва около 2500 долара, както и моделът Qute, произвеждан от друга местна компания - Bajaj Auto. Той е оценен на около 2000 долара. Тези два модела са достъпни в Азия, Африка и Южна Америка, но предстои да стъпят и на пазара в Европа. Оказва се обаче, че в исторически план те съвсем не са най-евтините.

Всъщност най-евтиният автомобил отдавна е забравен и това не е изненадващо, тъй като е произведен преди повече от век - през 1915 г. Той се казва Smith Flyer и представлява платформа, към която е прикрепено допълнително пето колело с 1-цилиндров бензинов мотор с мощност 2 к.с. Самата структура на това превозно средство представлява комбинация от метални части по окачването (ако изобщо може да се говори за такова) и дървени дъски. При излизането си на пазара Smith Flyer струва 125 долара, като в наши дни тази сума е еквивалетна на 1800 долара.

На обратния полюс е Ferrari 250 GTO, произведено през 1952 г., което бе продадено на аукцион за 38 млн. щатски долара. Това официално е най-скъпата кола на планетата, като е ясно, че оттук-насетне нейната цена ще се увеличава. За мнозина експерти това е напълно нормално, тъй като 250 GTO е най-класическото Ferrari в историята на марката. Този автомобил е създаден от две от най-големите имена, работили за компанията - инженерът Мауро Форгери и дизайнерът Серджио Скалиети. От модела са направени едва 39 бройки, което го прави още по-привлекателен за колекционерите.

На фона на парите, платени за Ferrari GTO, далеч по-скромно изглежда най-скъпият нов автомобил в историята. Това е шведският Koenigsegg Trevita, произведен през 2010 г. Той струва 4,85 млн. щатски долара, като високата му цена се дължи и на специалния черен карбон с покритие от елмаз. Шведите планират за направят 3 бройки от колата, която представлява специална версия на модела CCX, но в крайна сметка произвеждат само две.

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес