Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои ремонти по колата може да направите сами

14 ноември 2022, 15:02 часа • 4385 прочитания

Собственикът на автомобил може да извършва някои работи по поддръжката и ремонта на колата си, ако притежава необходимите умения, обясниха експерти от третия по големина германски автомобилен клуб – AvD.

Можете да смените накладките и маслото, но само ако след това не е необходимо да нулирате някаква компютърна грешка. По-добре е да не правите сложни манипулации с двигателя, скоростната кутия, контролерите, спирачките - тоест с това, което влияе върху безопасността на движението. В крайна сметка дори автомонтьорите имат определена специализация, защото съвременните автомобили са много сложни.

“Сложните ремонти изискват не само висока квалификация, но и специално оборудване. Това важи и за шофьорите, които сами са добре запознати с технологиите и са сигурни в уменията си”, категорични са автомобилните експерт.

Те съветват собствениците да не “тренират“ със собствената си кола. Можете, разбира се, да видят видео в интернет и да сменят крушка на фаровете или в салона, както и детайл от интериора. Но сложните ремонти, базирани на гледани видеоклипове в YouTube, могат да доведат до допълнителни щети.

“Дори смяната на джантите е най-добре да се направи в сервиза. Можете, разбира се, да свалите гумата и да поставите нова, но има голяма вероятност да повредите диска, а сега повечето автомобили имат лети и скъпи джанти. Освен това балансирането на колелото без машина няма да работи. Затова е по-добре да се свържете със сервиз за смяна на гуми“, допълват експерти.

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес