Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Китайският Google представи напълно автономен електромобил (ВИДЕО)

22 юли 2022, 13:15 часа • 1833 прочитания

Китайският IT гигант Baidu разработва специална платформа за таксита, наречена Robotaxi Apollo Go. На нея ще бъдат построени напълно автономни превозни средства, като едно от тях – Apollo RT6, беше представено в рамките на технологичната конференция Baidu World 2022.

Компанията постепенно развива концепцията за безпилотни автомобили през последните няколко години, като за целта Baidu привлече държавната корпорация BAIC. Преди година Baidu и BAIC представиха съвместната си разработка Apollo Moon, като дори беше обявено, че този модел ще се появи в серийно производство.

Новият Apollo RT6 се основава на опита, натрупан от проектирането на Moon, чиято платформа беше разработена специално за IT гиганта. Каросерията е направена в доста прост стил, но в същото време има уникална конфигурация, поради което автомобилът е със същия размер като моделите от B-клас, но същевременно осигурява комфорта на автомобилите от C-клас.

Размери на превозното средство са дължина от 4760 мм, широчината - 1870 мм и височина - 1650 мм. Междуосието е 2830 мм, като цялата каросерия буквално е осеяна със сензори. Те са общо 38 - 8 лидара, 6 милиметрови радара, 12 ултразвукови радара и 12 камери. Това позволява на автомобила самостоятелно да разпознава препятствия и други участници в движението.

Apollo RT6 има два режима на движение - със и без волан. Лесно е да се досетите, че вторият режим се активира, когато работи автопилотът, който между другото тук е четвъртото ниво. За съжаление, информация за характеристиките все още не е разкрита.

Apollo RT6 ще влезе в масово производство през втората половина на 2023 г. Baidu възнамерява до няколко години да произведе над 100 000 превозни средства на платформата Robotaxi Apollo Go до няколко години. Планът е до 2025 г. безпилотните превозни средства да се движат в 65 града в Китай.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/5TOhnM2tSic" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес