Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Китайците започват да наддават за Fiat-Chrysler

15 август 2017, 09:15 часа • 3886 прочитания

Цели 4 големи автомобилни корпорации от Китай са проявии сериозен интерес към закупуването на американо-италианския концерн Fiat Chrysler Automobiles (FCA), съобщават световните агенции. Очаква се сделка да има съвсем скоро, като ще спецели този, които предложи най-сериозна цена.

Първата оферта е била на концерна Great Wall, като неговите ръководители вече са се срещнали с шефове на FCA, които са пътували до Китай през миналата седмица. Малко след това представители на производителя, който има завод в България, са били забелязани в щаб-квартирата на Fiat-Chrysler в Обуърн Хилс, щата Мичиган-

Според информациите, от покупката на FCA се интересуват още Dongfeng Motor, Geely, а както и настоящият партньор на Fiat-Chrysler в Китай – Guangzhou Automobile Group. Интересното е, че азиатците са готови да придобият американо-италианския концерн, но искат да платят само за марките Fiat, Chrysler, Jeep, Dodge и RAM. В същото време брандовете Ferrari, Maserati и Alfa Romeo, както и производителят на компоненти Magneti Marelli ще останат извън сделката и ще бъдат преобразувани в самостоятелни предприятия.

За закупуване на големи световни производители настоява правителството на Китай, което смята, че подобен ход ще позволи на страната да получи достъп до най-съвременните технологии. За целта държавата ще отдели повече от 1,5 трилиона долара, като една от набелязаните цели е именно Fiat-Chrysler, който разполага със 163 производствени мощности и изследователски центрове в цял свят.

 

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес