Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Kia ProCeed - как да бъдеш различен (тест-драйв)

16 февруари 2019, 14:44 часа • 20051 прочитания

Досега бяха свикнали да свързваме понятието Shooting Brake със спортни и луксозни марки. Пример за такъв тип автомобили са Porsche Panamera и някои модели на Mercedes-Benz, но в масовия сегмент те не се срещат. Или поне не се срещаха доскоро, защото корейският производител KIA реши да промени това. Така на пазара е модела ProCeed, който ясно показва намеренията на марката да атакува и сегменти, в които доскоро нямаше представител.




Всъщност, това не е първата генерация на ProCeed, но досега така с апостроф в названието се казваше стандартното комби на модела Ceed. То вече се предлага като Ceed SW, а името ProCeed е за нестандартния модел, който имахме възможност да тестваме. При това в топ-версията му - GT, която предлага цели 204 к.с. под капака си.

Самият автомобил действително изглежда впечатляващо, тъй като успява от една страна да внесе нещо в сегмента на компактните комбита, а от друга запазва стила на марката, добре познат от нейните последни модели. Добавена е известна доза "спортно" излъчване, която прави колата още по-привлекателна, особено в задната част, която е напълно преработена и се отличава тотално от стандартния модел. И която има за цел да покаже, че не само кросоуърите могат да бъдат алтернатива омръзналите ни семейни комбита.



Идеята, че това е автомобил от по-висока класа, си личи и в салона, където се залага на по-качествени материали. За подчертаване на спортни вид на интериора помагат и спортните седалки отпред. На задния ред трудно биха се побрали трима възрастни, като това се дължи на снижаваща се линия на покрива, но пък мястото за краката е достатъчно. Обемът на багажника достига 594 литра, което е с 31 литра по-малко от комбито Ceed SW, но пък е напълно достатъчен, ако тръгнете на път с повече багаж.

Въпреки променената форма, ProCeed е само с 5 мм по-дълъг от комбито, но пък в същото време е с 44 мм по-нисък. Междуосието обаче не е променено, докато заради различните настройки на окачването клирънсът е снижен с 5 мм. Съответно пружините са по-твърди, което на моменти може да се окаже проблем, особено за возещите се отзад пасажери.



Както стана дума, топ-версията на модела е оборудвана с 1,6-литров бензинов турбомотор, развиващ 204 к.с. Ако  обичате по-спортното шофиране, тази комбинация е за вас. Колата се справя повече от прилично дори на писта, където имахме възможност да проверим нейните възможности. Тежестта в задната част се компенсира от по-твърдите пружини, а воланът реагира достатъчно добре, че да ви измъкне и от по-затруднена ситуация.

Виж, автоматичната скоростна кутия не е най-удачната в случая. Тя повече би подхождала за движение по магистрала, където фиксирате съответната скорост и се движите, без да се притеснявате, че ще ви глобят. За спортно шофиране с повече ускорения и изпреварвания далеч по-подходящ е вариантът с ръчни предавки.


Както вече стана дума обаче, това е комби. И неговата цел е да пътувате с повечко багаж, без да се притеснявате. Затова и при ProCeed са налице най-модерните системи за безопасност и асистенти на водача, с които все повече започваме да свикваме. От KIA се похвалиха, че моделът има второ ниво на автономност, като за него основно роя играят адаптимният круиз-контрол, системата за екстремно спиране с разпознаване на пешеходците и функцията да поддържана на лентата на движение.

В оборудването на Kia ProCeed влизат информационно-развлекателна система със 7- или 8-инчов сензорен дисплей, премиум-аудиосистема JBL, фунция за безключов достъп, автоматично отваряне на багажника, система за избор на режим на движение, подгряване на предното стъкло, безкабелно зарядно за смартфони и подгряване на всички седалки.



Като цяло, автомобилът определено привлича внимание, но все пак трябва да се изчакат и цените му. За Западна Европа версията GT Line стартира от над 26 000 евро, като в случая става дума за ниво на оборудване с по-слабите мотори. Вариантът GT с 204 к.с. започва от близо 31 000 евро, което съвсем не е малко и определено ще накара хората да се замислят.

В крайна сметка обаче, цените на новите автомобили лека-полека си вървят нагоре и ако искате да се отличавате от останалите на пътя, ви трябва нещо наистина забележително. Да, всеки иска Panamera, но малцина могат да си я позволят. KIA ProCeed няма как да бъде определена като конкурент на модела на Porsche, а не е негова алтернатива, тъй като е в различен клас. Но пък спокойно може да бъде избрана вместо скучните комбита, повечето от които изглеждат еднакво. 

KIA ProCeed GT 1.6 T-GDI 

Размери

Дължина: 4605 мм

Широчина: 1800 мм
Височина: 1422 мм
Междуосие: 2650 мм
Собствено тегло: 1705 кг
Вместимост на резервоара: 50 л

Двигател
Тип: 4-цилиндров редови с турбо
Работен обем: 1591 куб.см
Максимална мощност: 204 к.с. при 6000 об/мин
Максимален въртящ момент: 265 Нм при 1500-4500 об/мин
Скоростна кутия: 7-степенна автоматична (DCT)

 

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес