Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво да направите, ако воланът откаже в движение

30 декември 2022, 13:19 часа • 3712 прочитания

При старите автомобили, особено при тези, които са произведени в бившия СССР, понякога се случваше воланът да остане в ръцете на водача. Днес, за щастие, такива дефекти не могат да бъдат открити, но са възможни други проблеми. Какво трябва да направи шофьорът, ако се сблъска с някой от тях по време на движение?

Счупване на напречна щанга

В този случай се губи контакта с едното колело, като това се случва много по-често, отколкото пълна загуба на контрол заради счупен кормилен вал. Тук, колкото и да е странно, автомобилите без система ABS имат предимства. В този случай можете безопасно да намалите - ако спирачките работят, колата ще продължи да се плъзга в първоначалната посока.

При наличието на ABS обаче са възможни проблеми - спирането може да провокира въртенето на освободено колело, което е попаднало в някаква неравност на пътя. Вместо плъзгане ще се появи поднасяне, в резултат на което колата може да тръгне „в грешната посока“. В този случай цялата надежда е за управляемото колело, с което трябва да се опитате да задържите колата, предотвратявайки преминаването в насрещната лента.

Счупване на кормилния вал

При счупване на кормилния вал трябва да се опита намаляване на скоростта с двигателя (превключване на по-ниска предавка) и по възможност с ръчната спирачка. Дори при излитане в канавката или навлизане в насрещната лента, скоростта ще намалее и ще се предотвратят по-тежки последици.

Какво да се направи в подобна ситуация?

Основният враг на водача е паниката. Каквото и да се случи, винаги контролирайте себе си. Вие и само вие трябва да направите всичко, за да излезете от опасна ситуация с най-малко загуби, а в идеалния случай изобщо без тях.

В повечето подобни случаи нещата се развиват за части за части от секундата и просто няма време за размисъл и паника. Така че премислете в главата си какво може да се обърка и как ще продължите.

Пуснете аварийните светлини

Не на всички автомобили бутонът на активиране на аварийните се намира на най-удобното място. Научете се да го намирате на сляпо, напълно автоматично. Във всяка извънредна ситуация трябва да ги активирате - нека всички наоколо видят, че нещо се е случило с вас. И да изразходвате ценни секунди за това е непозволен лукс.

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес