Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какви се големите недостатъци на малките двигатели?

13 март 2023, 16:38 часа • 5777 прочитания

Основният недостатък на малките двигатели – тези с работен обем 1,0 литър, е техният ресурс. По правило, той е поне два пъти по-малък от този на 1,6-литровите мотори, категорични са експертите от Carswwek.

Техните проучвания показват, че средно един малък автомобил с двигател от обем 1,0 литър може да измине около 200 000 км, без да се налагат ремонти по задвижващия агрегат. След това обаче моторът най-вероятно ще се нуждае от основен ремонт.

При двигателите с вътрешно горене с обем 1,5-1,6 литра ресурсът е два пъти по-голям, тоест около 400 000 км, категорични са експерти. Те все пак се застраховат, че всичко завиди от качеството на маслото и бензина, използвани от собственика на автомобила, както и от начина му на шофиране..

Друг от големите проблеми на двигателите с малък капацитет е, че те невинаги са проектирани за теглото на съответния автомобил. И така, за да се движи в трафик със скорост от около 70 км/ч, шофьорът трябва да дава повече газ, тост да прилага повече натиск върху мотора.

Всичко това води до увеличение на разхода на гориво. При високи натоварвания двигателят е силно нагорещен, което намалява ресурса му. Затова и работата в такъв режим е сериозно предизвикателство за задвижващия агрегат.

 

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес