Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как ще се променят транспортът и автомобилите до 2030 г.

01 август 2016, 16:00 часа • 3174 прочитания

Екип учени от корейската компания Hyundai представиха свое изследване, в което посочват причините, които ще окажат най-голяма влияние върху транспорта и мобилността на хората през следващите 14 години. В проекта са участвали 20 души, начело с доктора от Националния университет на Сеул – Сун Йонг Ли. Той и екипът му представиха 12 тенденции, които според тях ще определят живота на съвременните хора през 2030 г.

1. Прекалена свързаност с интернет

Хората ще стават все по-зависими от глобните мрежи – нещо, което се наблюдава и в момента, но през следващите години ще се развие значително. Връзката с различни технологии и достъпът до данни ще променят къществено света и съответно начина на живот на хората.

2. Застаряващо общество

През 2030 г. около 21% от населението на планетата ще бъде на възраст над 65 години. А необходимостта да се удовлетворят потребностите на възрастните хора ще се отрази върху автомобилостроенето.

3. Екологизация

Глобалното затопляне и недостатъкът на енергия ще бъдат трендовете, които ще повлияят значително на начина на живот. Автомобилните компании ще бъдат едни от първите, които ще трябва да търсят решаване на тези проблеми.

4. Сътрудничество на всички нива

В близките години сътрудничеството между компаниите, работещи в различни отрасли, ще се засили значително с помощта на новите технологии. Това означава, че автомобилните производители ще трябва да засилят връзките си с фирми от дуги отрасли.

5. Повече възможности за индивидуализация

Развитието на системата „Интернет-вещи” ще позволи на персоналните устройства да научават всички предпочитания на своите собственици, както и техните ежедневни дейности. Това съответно ще ги направи по-полезни, защото те вече сами ще знаят кога има нужда от тях.

6. Общество на концепциите (High Concept Society)


Новите възможности за производство и технологии – като 3D-печат например, ще бъдат използвани за да може големите компании по-оперативно да реагират на изискванията на потребителите.

7. Децентрализацията на силите

Новата промишлена революция ще позволи на компании, които до момента не са били толкова силно представени, да получат по-голямо влияние на световните пазари.

8. Тревога и хаос

Новите технологични достижения ще доведат до нова заплаха за глобалната и личната безопасност. Голяма част от потребителите ще бъдат принудени активно да ги избягват, за да се защитят.

9. Икономия, благодарение на съвместното ползване


Все повече хора ще се принудят да ползват съвместно различни вещи и услуги, в това число и транспорт, с цел спестяване на средства. Например, съседи ще могат да имат няколко автомобила и те ще бъдат използвани само от този, който има нужда.

10. По-сериозно взаимодействие между хората и машините


С развитие на технологиите, в това число и изкуственият интелект, мястото на човека в света, ще се промени. Особено в качеството му на основна работна сила. Това съответно ще позволи на по-добро взаимодействие между хората и машините.

11. Мегаурбанизация

Според ООН през 2030 г. около 4,9 млрд. от населението по света, тоест 70%, ще живее в градовете. Това съответно ще промени концепциите за градски транспорт и за персонални транспортни средства. Те ще бъдат напълно преосмислени.

12. Заличаване на границите

Голяма част от териториите ще се окажат пренаселени, което ще принуди цивилизацията да търси свободно място под земята и дори в небето. Това също ще окаже влияние върху средствата за придвижване.

Според корейските учени техните изводи ще позволят на компании като Hyundai по-бързо да се адаптират към промените и съответно да приспособят превозните средства така, че те да бъдат актуални и за бъдеще.

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес