Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как Nissan промени автомобилния свят

01 юли 2016, 16:31 часа • 3030 прочитания

В края на 90-е години на миналия век компактните стават все по-популярни, като заслуга за това имат две японски компании – Toyota и Honda. Те предлагат своите RAV-4 и CR-V, които бързо си намират място на пазара. Третият голям производител в страната на изгряващото слънце – Nissan, е твърдо решен да използва тази тенденция и смело се хвърля в надпреварата.

Началото е дадено през 2002 г., когато 25-членен екип от отделите за продуктово планиране, инженеринг, дизайн и бизнес-развитие на Nissan започва работа върху новото поколение на седана Almera. Идеята е той да бъде с увеличени размери и да може да се конкурира SEAT Altea и Golf Plus. Само 9 месеца след това обаче хората от екипа са убедени, че новият модел няма да може да предложи това, което клиентите на марката очакват от него. А именно иновации и вълнуващи технически решения, каквито по това време демонстрират автомобили на комапнията като 370Z, X-Trail и третото поколение на Micra.

Тогава един от хората в екипа – Хирохиде Тагава, предлага да бъде направено мини Murano.Това трябва да бъде автомобил, който да разруши бариерите пред хората, страхуващи се да притежат SUV-модел. Постепенно идеята е избистрена и след проведените тестове и анализи се появява Qashqai – автомобил, който промени автомобилния свят, тъй като комбинира възможностите на кросовър с комфорта и по-ниските експлотационни разходи на семеен хечбек.

Като модел първоначално предназначен за пазара в Европа, разработката на автомобила е поверена на инженерите от Европейския технически център на Nissan (NTCE) в Кранфилд, Великобритания. Екипът работи с бързи темпове и през 2004 г. е готова концептуалната версия, която е представена на автосалона в Женева. Отзивите на медиите и посетите са противоречиви, но в компанията са убедени, че са на прав път и през 2006 г. е представен и серийният вариант на Qashqai.

Успехът идва веднага, като само през първите 12 месеца са продадени над 100 000 бройки от модела. Този резултат продължава да расте, като се отразява на популярността и на другите SUV-модели на марката. Така през 2009 г. Nissan вече продава 714 000 кросовъра годишно. За сравнение, резултатът през 2002 г. е 316 000 единици. Осем години след появята си в световен мащаб на Qashqai са заложили над 2,6 млн. потребители. И продажбите му продължават да нарастват, въпреки че в сегмента се появяват все повече и повече подобни модели.

През 2010 г. Nissan отново предлага нещо ново – компактният кросовър Juke, който създава клас автомобили, непознат до момента. Само в Европа от модела са продадени над 650 000 бройки, а резултатът в цял свят надхвърля 1 млн. единици. За това колко популярен става новият сегмент, ясно говори фактът, че днес в Европа в него се продават по 700 000 единици годишно.

За да бъде завършена напълно гамата кросовъри, през 2014 г. се появява и новото поколение на Nissan Х-Trail. То предлага различен продукт, като е насочен към купувачите на традиционните SUV-модели. С неговото включване в гамата само преди 2015 г. продажбите на кросовъри на японския производител само в Европа надхвърлят 400 000 бройки

При тестовете на произведените автомобили Nissan използва на пръв поглед странни предмети като роботи, мечка и бутилка зелен чай на стойност 50 000 евро, записи на Марая Кери. Роботите служат за отваряне и затваряне на вратите – поне 30 000 пъти при всеки модел. Стъкленият прокрив на свой ред трябва да устои на теглото на кафява мечка, която се е покачила на него. А изпълненията на Марая Кери звучат от уредбата в продължение на 1200 дни на пълна мощност, за да се тестват нейните качества.

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес