Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да разберете, че алтернаторът автомобила ви се е повредил

14 юни 2024, 15:19 часа • 4545 прочитания

Повредата на генератора на автомобила е една от най-коварните, тъй като колата не спира веднага, а след известно време. И в този момент може да се намира далеч от сервиз, където нейният шофьор може да получи помощ.

Как да удължите живота на автомобилния катализатор

Няколко за признаците за повредена на този важен за превозното средство агрегат. На първо място това може да бъде свистене или шумолене. Повредата може да бъде показана чрез отслабване на фаровете или на вътрешното осветление, както и с мигащи светлини или активиране на индикатора за акумулатора на арматурното табло.

Друг признак за вероятна повреда на генератора е трудното стартиране на двигателя. Когато алтернаторът спре да работи правилно, батерията не получава достатъчно заряд и не изпраща ток към ротора на стартера.

Още: Защо е опасно да се пълни резервоара с бензин в жегите

Ако има шум, тогава най-често лагерът или задвижващият ремък трябва да бъдат сменени. Лагерите на генератора имат кратък експлоатационен живот и трябва да се сменят своевременно.

В същото време ремъкът губи напрежение с течение на времето и може да се износи. При спад или липса на напрежение се налага смяна на четките на генератора или интегрираната платка.

Как много шофьори убиват съединителя на колата си

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес