Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как автомобилите "крадат" лични данни на собствениците си

28 декември 2019, 08:57 часа • 5595 прочитания

Проблемът със съхраняване на личните данни придобива сериозни размери, след като се оказа, че е и новите автомобили могат да разкажат подробности за своя собственик на всеки желаещ. А производителите буквално колекционират сведения за своите клиенти, съобщава Washington Post.

Съвременните коли са се превърнали в "смартфони на колела", тъй като техните мултимедийни системи по нищо не отстъпват на по-опростените компютри. Това се отнася най-вече за САЩ, където повечето автомобили са с постоянен достъп до интернет и това дава възможност за споделяне на персонални данни с производителя.

Как точно става това, доказва експеримент на Washington Post. Пред очите на журналисти от изданието съдебен експерт, който разследва катастрофи, успява да проникне в мултимедийната система на Chevrolet Volt и да получи достъп до личните данни на собственика на колата. Той научава не само къде и кога е бил шофьорът, но и на кого се е обаждал по телефона.

Нещо повече, експертът има достъп до лични снимки на собственика на колата, както и сведения за транзакции на покупки, които е направил стопанина на превозното средство. При това всичката тази информация се съдържа в мултимедиен блок, който се е продавал в eBay за 375 долара. Журналистите просто са купили устройството и са го дали на човек, който да проникне в него.

И ако в случая е нужно експертът да има достъп до мултимедийната система, оказва се, че тя може да бъде взломена дори от разстояние. В случая трябват по-добри компютърни умения, но като цяло защитата на системата не е проблем за всеки хакер. Освен това, достъп до персоналните данни на собственика има и производителят на автомобила.

Електронните блокове на превозното средство могат да генерират до 25 гигабайта данни в час. Отчитайки характера на тези сведения, които могат да бъдат строго лични, експертите препоръчват преди продажба или преотстъпване на автомобила цялата достъпна памет да бъде изтривана. Това се отнася и за функцията за следене на местоположението на колата, която е разпространена широко.

 

 

 

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес