Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Японски компании се отказват от дизела за Европа

06 юни 2018, 16:03 часа • 5607 прочитания

Водещите яонски автомобилни производители Toyota и Nissan се отказват от производството ипродажбите на дизелови модели за европейските пазари. Причината са влизащите в сила ограничения за автомобили с такова гориво в големите градове в Европа. В Toyota вече прекратиха продажбите на дизелови леки коли на Стария континент, а в Nissan ще го сторят до края на 2019 г.

Последният дизелов модел на Toyota, предлаган в Европа, е кросоувърът RAV4 (на снимката). От компанията обявиха официално, че производството на версията с дизелов мотор е завършило, като при дилърите на марката все още има такива автомобили. И те все още може да бъдат закупени от клиентите. Моделът ще продължи да се продава с 2,0-литров бензинов мотор, като и с хибриден агрегат, в който влиза 2,5-литров двигател на бевзин.

След спирането на дизеловия RAV4 гамата леки коли на Toyota остава без модел с такова гориво. Все пак яповците засега ще продължат да произвеждат и продават дизелови модификации на минивановете Toyota Verso и Toyota Proace Verso, на товарния фургон Toyota Proace, на всъдехода Toyota Land Cruiser и на пикапа Toyota Hilux.

В същото време Nissan също слага край на дизелите за Европа. Те ще се произвеждат до края на 2019 г., след което японците ще предлагат само бензинови мотори. Освен ограниченията на дизеловите коли в някои европейски държави, друга причина са влизащите в сила нови изисквания за екологичност, които всеки производител трябва да покрие.

Решението на Nissan ще засегне всички модели, без значение от размерите им. Компанията ще продължи да предлага търговски транспортни средства с дизелови двигатели, които обаче ще бъдат закупени от други производители. Очаква се примерът на японците да бъде последват от партньора им по алианс – Renault. По-рано от дизела се отказа и друг голям производител – Volvo, чийто най-нов модел – седанът S60, не получи дизелов мотор.

 

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес