Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Jaguar се отказа от новата кола на Джеймс Бонд

28 юли 2016, 11:20 часа • 1410 прочитания

Суперколата Jaguar C-X75, която стана известна от последния филм за суперагента Джеймс Бонд – „Спектър”, няма да се появи в серийно производство. Очакваше се моделът да бъде пуснат в ограничена серия, но в компанията-производител са решили да се откажат от него. А спестените пари да бъдат инвестирани в електрически технологии, съобщава Automobile.

Концептуалната версия на Jaguar C-X75 бе показана на автосалона в Париж през 2010 г. От автомобила бяха построени няколко прототипа, всички оранжеви на цвят, които 5 години по-късно участваха в поредния филм за Агент 007. Машината бе харесана и в компанията дори получиха запитвания от евентуални клиенти.

В Jaguar предпочетоха да запазят мълчание относно шансовете за излизане на суперколата в серийно производство, но според последните сведения проектът вече е закрит. Шефовете на британския производител са преценили, че в нямат финасовата възможност за пускането на подобна машина на пазара, въпреки че тя ще укрепи имиджа на марката.

Причината да отказа е най-вече, че задвижването на Jaguar C-X75 е поверено на хибриден силов агрегат с 4 електромотора и газова турбина с обща мощност от 780 к.с. Той е доста скъп и няма как да бъдат оправдани средствата за пускането на ограничена серия. В същото време по-голям тираж на суперколата няма как да бъде реализиран на пазара, тъй като моделът ще бъде с прекалено висока цена.

В крайна сметка в Jaguar са се обединили около идеята вместо в нова скъпа спортна кола да инвестират в модел от бизнес-клас, задвижван на електричество. Той ще трябва да се конкурира с Tesla Model 3. Освен него ще бъде разработен и електрически кросовър, който да педставлява алтернатива на бъдещия купеобразен Range Rover Sport Coupe. Двата бъдещи модела ще се произвеждат в завода на компанията Magna Steyr в Австрия.

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес