Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Jaguar F-Pace 25d: Хищник на диета (тест-драйв)

17 ноември 2017, 15:00 часа • 21367 прочитания

Някога британската марка Jaguar се славеше с луксозните си седани и спортни купета, задвижвани от големи бензинови двигатели с 6, 8 или 12 цилиндъра. Времената се менят и дори легендарни марки като Jaguar се адаптираха към това, което се търси на пазара. Така през 2003 година се появи Jaguar с дизелов двигател и каросерия комби, който скандализира ревностните почитатели на британската марка, но увеличи продажбите в Европа, където дизелът и комбито бяха на мода. Нарастващото търсене на кросоувъри и високопроходими автомобили доведе до появата на първият SUV на Jaguar през 2015 г., наречен F-Pace. Най-напред Jaguar F-Pace дойде у нас с мощни 6-цилиндрови двигатели, а сега хищникът е подложен на диета и се задвижва от новия 2,0-литров 4-цилиндров дизелов мотор с два турбокомпресора. Този двигател е оптимален избор между добра динамика и нисък разход на гориво, на приемливата за този клас цена от 105 000 лева.

Новият 2,0-литров 4-цилиндров дизелов двигател с два турбокомпресора развива максимална мощност от 240 конски сили, но по-важен в случая е максималният въртящ момент от 500 Нм, които са достъпни още при 1500 об/мин. Благодарение на приличната тяга и отзивчивите реакции на 8-степенната автоматична скоростна кутия, F-Pace 25d стартира уверено от място, като за да достигне 100 км/ч му трябват само 7,2 секунди. Субективното усещане е, че това се случва докато преброя до три, но няма да спорим с техниката. Благодарение на двата каскадно свързани турбокомпресора, моторът е еластичен и изстрелва хищникът добре не само при старта, но и при изпреварване, което сякаш става за един миг. За  ускорението от 80 до 120 км/ч са му необходими едва 5-6 секунди, което е отличен резултат, съпоставим с този на спортен автомобил.

Разгледайте хищника Jaguar F-Pace сред природата и в големия град

При спокойно шофиране разходът се движи в рамките на 6,5 л/100 км, което е истинска диета за големия луксозен SUV. Ако обаче „хищникът” се втурне да преследва плячката си, консумацията бързо скача до 9 л/100 км. В натоварения трафик на столицата, Jaguar F-Pace 25d се задоволява с около 8-8,3 л/100 км. Благодарение на мощния си двигател, F-Pace 25d може да бъде шофиран и като спортен автомобил. Високият SUV смайва с пътното си поведение, особено в завоите. Тъй като в нормални условия системата за задвижване на всички колела AWD прехвърля почти цялата тяга към задната ос, F-Pace се държи спортно като кола със задно предаване и при атака на завой с по-висока скорост има типичното за този вид задвижване презавиване.

Новият Jaguar F-Pace 25d се предлага само със задвижване на всички колела AWD, така че няма да се изплаши нито от идващата зима, нито от офроуд. Системата 4х4 се активира автоматично при настилки с ниско сцепление, а системата за векторно разпределение на тягата предотвратява евентуалното презавиване и дава увереност на водача да се чувства сигурен зад волана. Точното и прецизно управление на F-Pace доставя истинско удоволствие от шофирането по път с остри завои, като ме подтиква смело да натискам газта. Задното интегрално окачване помага за стабилното поведение по планински серпентини. Високият SUV се наклонява изненадващо малко в завоите, а опционалните адаптивните амортисьори подобряват значително комфорта на возене. Благодарение на пътния си просвет от 21 см, F-Pace може да премине през водно препятствие с дълбочина 50 см, както и да поддържа постоянна скорост от 30 км/ч за преодоляване на сложни участъци извън пътя.

Новият Jaguar F-Pace 25d глези водача и пътниците с изискан лукс, първокласна сглобка и висококачествени материи. В салона са съчетани светла кожа и полиран алуминий. Осветлението е светодиодно и може да променя цвета си. Трилъчевият волан е с малък диаметър и е много удобен за динамично шофиране. Пред водача се намира 12,3-инчов LCD дисплей със скалите на скоростомера и оборотомера. Най-важните данни се прожектират на предното стъкло. В центъра на наклонената централна конзола е поставен 10,2-инчовият сензорен екран на мултимедийната система InControl Touch Pro. Вместо от традиционен селектор, режимите на автоматичната скоростна кутия се превключват от кръгъл селектор, който се подава нагоре при стартиране на двигателя. Водачът седи на висока позиция и има отлична видимост напред и настрани, а назад трябва да разчита на камерата за заден ход.

Зад волана на Jaguar F-Pace се чувствам удобно и в същото време седалките със странични опори придържат тялото ми в острите завои. Седалката на водача е с електрическа корекция и отопление, което е много полезно в студените дни. На задните седалки могат да седнат хора с ръст до 1,95 метра, без да бъдат ограничени в пространството. Има достатъчно място, а салонът е толкова широк, че на втория ред се събират трима възрастни с нормално телосложение. Багажникът на F-Pace е най-големият в класа си с обем от 650 литра в нормално състояние и 1740 литра с прибрани задни седалки, които се сгъват с помощта на електрическото задвижване. Самото багажно отделение е широко цели 1255 мм, а капакът му се отваря и затваря автоматично с размахване на крак под задната броня или с бутон.

Технически характеристики

Jaguar F-Pace 25d AWD

Размери

Дължина, мм: 4731

Широчина, мм: 1936

Височина, мм: 1652

Междуосие, мм: 2874

Собствено тегло, кг: 1810

Вместимост на резервоара, л: 60

Двигател

Тип: 4-цилиндров редови с двоен турбокомпресор

Работен обем, куб. см: 1999

Максимална мощност, к.с. при об/мин: 240 при 4000

Максимален въртящ момент, Нм при об/мин: 500 при 1500

Скоростна кутия: 8-степенна автоматична

Динамика

Максимална скорост, км/ч: 217

Ускорение от 0-100 км/ч, секунди: 7,2

Среден разход, л/100 км: 5,8

Вредни емисии СО2, г/км: 153

Базова цена на модела, лева с ДДС: 104 780

 

КОНКУРЕНТЪТ

Range Rover Velar D240 2.0

Размери

Дължина, мм: 4803

Широчина, мм: 1950

Височина, мм: 1665

Междуосие, мм: 2874

Собствено тегло, кг: 1841

Вместимост на резервоара, л: 66

Двигател

Тип: 4-цилиндров редови с двоен турбокомпресор

Работен обем, куб. см: 1999

Максимална мощност, к.с. при об/мин: 240 при 4000

Максимален въртящ момент, Нм при об/мин: 500 при 1500

Скоростна кутия: 8-степенна автоматична

Динамика

Максимална скорост, км/ч: 217

Ускорение от 0-100 км/ч, секунди: 7,3

Среден разход, л/100 км: 5,8

Вредни емисии СО2, г/км: 153

Базова цена на модела, лева с ДДС: 126 870

 

Автор: Денислав Стоянов

Снимки: Пресиян Петров

Денислав Стоянов
Денислав Стоянов Отговорен редактор
Новините днес