Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Илон Мъск обяви за нов световен рекорд на Tesla

08 август 2017, 10:00 часа • 10430 прочитания

Електрическият седан Tesla Model S е поставил нов световен рекорд по пробег само с едно зареждане, след като измина 1078 км. Това съобщи лично изпълнителният директор на американския производител на електромобили Илон Мъск в блога си в Twiiter. Информацията бе потвърдена и от изданието Mashable, което разкри подробности.

В машината са се возили двама италианци – членове на местния клуб на собственици на автомобили на Teska, които са успели да преминат разстоянието за 29 часа. Изразходваната от тях електрическа енергия е 98,4 кВт/ч, като средната скорост през цялото време не е превишавала 40 км/ч. Бизнесменът бе категоричен, че постижението е световен рекорд за електромобилил.

Предишното най-добро постижение на Tesla Model S бе дело на двама белгийци, които въртяха по специално затворен за тях маршрут с дължина 26 км. В крайна сметка те успяха да изминат 901,2 км без допълнително зареждане на седана си, като изразходиха 97,4 кВт/ч електроенергия.

Стана ясно още, че за бъдеще Tesla Model S ще се предлага само със задвижване на четирите колела. Към момента на пазара все още се предлага версията 75 RWD (задно предаване), която е и най-достъпна като цена. От началото на 2018 г. обаче клиентите ще могат да си поръчат единствено модификация с с 4х4.

Промяната означава, че базовата за Model S ще стане модификацията 75D, чиято мощност е 328 к.с. При нея ускорението от 0 до 100 км/ч отнема 5,4 секунди, а максималната скорост е 225 км/ч. Сега тази версия струва 74 500 долара.

 

 

 

 

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес