Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Hyundai и Rolls-Royce ще правят заедно летящи коли на водород

19 юли 2022, 14:58 часа • 2165 прочитания

Две големи компании обединяват сили, за да разработят водородни двигатели, които ще се използват в летящи автомобили. Автомобилният производител Hyundai Motor Group и Rolls-Royce Holdings (да не се бърка с автомобилния Rolls-Royce, тъй като Rolls-Royce Holdings произвежда компоненти за авиация, кораби, енергийно оборудване и др.) подписаха споразумение, което предвижда създаването на нови двигатели с водородни горивни клетки за използване в така наречените летящи автомобили.

„Ние сме развълнувани да си партнираме с Rolls-Royce, за да използваме техния опит в областта на авиацията и сертифицирането, като така ще ускорим разработването на задвижвания с водородни горивни клетки“, коментира Джайвон Син, президент на Hyundai Motor Group.

Предполага се, че още през 2025 г. двете компании покажат летяща кола, която ще се задвижва с водород. Според представителите на Hyundai и Rolls-Royce Holdings, летящите автомобили на водород имат редица предимства. Те са също толкова тихи и с нулеви емисии като електрическите модели, но в същото време автомобили ще имат по-голям обхват на полета и зареждането им с гориво ще бъде много по-бързо.

По-рано Hyundai Motor обяви планове да започне да превозва пътници в градовете на САЩ през 2028 г. За целта корейците разработват самолети за 5-6 пътници, както и техните по-просторни версии, които ще се движат между градовете.

„Хората, които постоянно бездействат в задръствания, скоро ще видят колко удобни са летящите коли. Когато това се случи, очакваме експлозивно увеличение на търсенето“, каза по-рано Шин Джеуон, ръководител на новото подразделение за градски въздушен транспорт на южнокорейската марка.

От компанията също така отбелязаха, че скоро услугата въздушно такси ще се превърне в една от най-важните транспортни системи, което ще намали натоварването на пътната мрежа в най-големите градове в света.

 

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес