Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Hyundai и Kia разкриха бъдещето си – то е водородно

13 декември 2018, 08:52 часа • 5483 прочитания

Hyundai Motor Group, в която влизат автомобилни марки Hyundai и Kia, обявиха своя план за развитие, наречен FCEV Vision 2030. В него се залага на активно развитие на автомобилите с водородно задвижване, за които ще бъдат използвани вече готовите технологии на концерна в тази област.

До 2030 г. Hyundai и Kia трябва да произвеждат общо 700 000 силови агрегати на водород, като едновременно с това се планира и развитието на технологията в други направления. Едно от тях е поставяне на водородно задвижване на дронове, плавателни съдове и строителни машини. В компанията са уверени, че технологията може да се използва и извън автомобилната промишленост, тъй като икономически е много изгодна.

Като цяло Hyundai Motor Group смята да инвестира в новия си план за развитие на водородни технологии около 6,7 млрд. долара.В резултат на това, до 2030 г. ще бъдат открити 51 000 нови работни места. Една от стъпките в тази посока е откриването на втори завод за производство на водородни задвижващи системи. Той ще се намира в Чхунджу (Южна Корея).

Последният модел на Hyundai, задвижван с водородни клетки, е второто поколение на кросоувъре NEXO, което беше представено по-рано тази година. Моделът вече се предлага на пазара в САЩ, като цената му е 59 435 долара. Доставките на първите автомобили от този модел са планирани за януари.

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес