Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

„Греховният“ уличен модел на SIN чака своите купувачи

18 март 2016, 10:27 часа • 5557 прочитания

След като за пръв път се появи на салона в Женева по-рано този месец, уличният модел на SIN, дело на родни специалисти, начело с Росен Даскалов, чака своите купувачи. Желаещите да се сдобият с него ще трябва да платят 145  000 паунда.

През миналата година SIN R1 GT4 направи истински фурор по европейските писти. През новия сезон очакванията към него са още по-високи, а той ще търси поле за изява и зад Океана. Два състезателни автомобила вече участват в американския шампионат Pirelli World Challenge. Очевидно екипът на Росен Даскалов е направил добър прочит на историята, следвайки пътя на визионери като Луи Шевроле или Ил Комендаторе. Разбира се не се опитваме да правим сравнения, но споменатите двама велики в автомобилната история виждат успеха като функция от триумфа на състезателната писта. Това важи в пълна степен за SIN Cars.

Затова, след като оставиха следа в автомобилния спорт през миналата година, сега компанията залага на уличният модел SIN R1, който бе успешно представен в Женева, където по традиция дебюти правят най-спортните автомобили. Справка: Bugatti Chiron, Koenigsegg Regera и т.н. SIN също привлече голямо внимание с новия модел. В голяма степен той прилича на предишните прототипи, но реално той е резултат от повторно връщане на дизайнерите на чертожната дъска. Това е било подплатено с инвестиция от 5 млн. евро, за да се получи този резултат.

 

Купето на първите SIN прототипи и тестови коли бяха произведени от фибро стъкло, което, поради съображения за здравина, тегло и твърдост, беше заменено. Новия уличен автомобил е изцяло изработен от карбонови композитни материали, изработени в България.

Основата на колата е хомологираната от ФИА състезателна тръбна конструкция, изработена от специални студеноизтеглени тръби Т45. Здравината на тази конструкция се подсилва от карбон-композитните елементи на купето, които завършват структурата на автомобила. Стандартната версия на уличния автомобил има същото тегло като състезателния – 1250 кг.

Двигателите, базирани на 6,2 до 7,0-литровия V8 от GM започват от 430 и достигат до 660 к.с. Съотношение мощност-тегло е 2,9 до 1,9 кг на конска сила, което дава на колата изключителна динамика. Колата отговаря на най-новите стандарти за вредни емисии Евро 6. Оборудвани са със специално проектиран и собствено изработен от неръждаема стомана/титан ауспух, с опция за контрол на мощността в пътни и пистови условия. В комбинация с новата 10-стъпково регулируема система за контрол на сцеплението на автомобила, както и с отличното си механично сцепление, колата може да бъде шофирана с голяма лекота, както в сняг, така и по най-горещия пистов асфалт.

 

Скоростната кутия на SIN CAR е изработена от Oerlikon Graziano (доставчик на скоростни кутии на повечето марки супер автомобили) и тунинговани специално за SIN CARS от италиански тунер на скоростни кутии. По желание, може да бъде поставена състезателна секвенциална педъл шифт или полу-автмоматична скоростна кутия.

През 2015 г. стартира сътрудничеството с известния производител на амортисьори Ohlins. Базовият модел идва с единично настройващи се амортисьори Oehlins, но има опция и за двойно настройващи GT4 амортисьори. Благодарение на развитата система „двоен носач-пушрод –рокер”(подобна на F1), моделът има нова опция: хидравличната повдигаща система с увеличение до 40 мм височината на автомобила при шофиране до 60 км/ч.

За спирачки се разчита на един от най-известните производители в света - AP Racing. Те са произвели специално за SIN CARS 360 мм дискове и шест бутални апарати, които са много сходни с тези на състезателния автомобил. Работата им се допълва от BOSCH ABS. Джантите са с размер  9 х 19`` отпред и 11 х 19`` отзад (опция 20 инча), Обути с гуми Michelin Pilot Sport Cup 2 с размер 245/35/19 отпред и 305/30/19 отзад

Аеродинамичните характеристики на автомобила са шедьовърът. Преден сплитер, равен под и електронно контролирано, регулируемо задно крило прави сцепление от 400 кг при скорост от 160 км/ч, като съотношението е 46% към 54% на преден към заден мост. Тези цифри, както и разпределение на теглото от 38 към 62% на преден и заден мост, правят колата перфектно балансирана, както в ниска, така и във висока скорост.
За любителите на състезания и тренировки на писта, е подготвен SIN R1 RS, който произлиза от хомологираните GT4 състезателни автомобили. Със сухо тегло от по-малко от 1200 кг, колата ускорява от 0 до 100 км/ч за около 3 секунди.

Цените на новата и последна версия на SIN R1, вече в производство, започват от 145 000 паунда, без включени такси.

Пламен Георгиев
Пламен Георгиев Отговорен редактор
Новините днес